StoryEditor

Očakávali sme, že nahrávky sa objavia, hovorí bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila

23.01.2019, 15:28
Či môžu byť objavené nahrávky použité ako dôkaz, vníma Marek Gajdoš v dvoch základných rovinách.

Bývalý šéf vyšetrovateľov z tímu Gorila neočakával, že sa nahrávky Gorily nájdu v trezore Mariana Kočnera.

"Ale očakávali sme spolu aj s bývalými kolegami, že po nejakých rokoch sa to objaví," vyhlásil Marek Gajdoš, z ktorého chce bratislavský primátor Matúš Vallo nového náčelníka mestskej polície v hlavnom meste.

Vníma dve roviny

Či môžu byť objavené nahrávky použité ako dôkaz, vníma v dvoch základných rovinách.

"Ak by bola potvrdená ich pravosť a autenticita a boli z toho nezákonného zdroja, o ktorom sa hovorí, tak nie je možné tieto nahrávky použiť ako dôkaz, ani na vyvodzovanie trestnoprávnej zodpovednosti voči osobám, ktoré vystupujú z toho obsahu ako podozrivé," myslí si.

Ináč to však vníma pri vyšetrovaní trestného činu úniku utajovaných skutočností. "Tá nahrávka je použiteľná a jej obsah sa dá skúmať veľmi podrobne," skonštatoval.

Nahrávky by preto podľa neho mali byť zaradené do spisu, ktorým sa dokumentuje trestný čin úniku utajovaných skutočností.

Originály chcel Kováčik 

Nahrávky našla polícia v polovici októbra počas domových prehliadok v nehnuteľnostiach Mariana Kočnera, ktorú robila v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Originály nahrávok si vyžiadal Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Úzke prepojenie biznisu s politikou

Gorila je údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý sa na internete objavil v decembri 2011. Rozoberal úzke prepojenie biznisu s politikou.

​Jednou z hlavných postáv údajného spisu mal byť šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák, ktorý sa mal v rokoch 2005 a 2006 stretávať v byte na Vazovovej ulici v Bratislave s podnikateľmi a politickými špičkami. Pravosť zverejnených informácií sa doteraz nepodarilo potvrdiť, ani vyvrátiť.

Kauza nebola dodnes prešetrená. V spise sa nachádzajú aj informácie o údajnom financovaní strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH a SMK, do kauzy má byť zapletená aj bývalá predsedníčka Fondu národného majetku Anna Bubeníková.

Mesiac po prepuknutí kauzy, v januári 2012, sa začali po celom Slovensku protesty, na ktorých sa postupne zúčastnili desaťtisíce ľudí. Protestujúci žiadali prísne potrestanie korupcie a odsúdenie vinníkov.

V súvislosti s kauzou bolo obvinených len pár osôb. Medzi nimi figuroval exminister hospodárstva Pavol Rusko. V októbri 2016 oznámil šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Gajdoš odchod do civilu. Sťažoval sa na podmienky, v ktorých sa ocitol.

01 - Modified: 2024-02-28 13:46:07 - Feat.: - Title: Haščák vypovedal ako poškodený pre raziu v sídle Penty: V tomto prípade sa už neuspokojím s ospravedlnením 02 - Modified: 2024-02-12 16:05:44 - Feat.: - Title: Ústavný súd prijal sťažnosť Jaroslava Haščáka na postup SIS v kauze Gorila 03 - Modified: 2023-12-19 10:28:17 - Feat.: - Title: Odpočúvaný žiada vymazanie nahrávok SIS. Ústavný súd rozhodne v kauze Gorila 04 - Modified: 2023-07-26 06:55:00 - Feat.: - Title: O sťažnosti Haščáka proti obvineniu rozhodne prokurátor do niekoľkých mesiacov 05 - Modified: 2023-07-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Ošetrovatelia ZOO zostali v šoku, keď samec gorily začal dojčiť. Novému prírastku bude dobrou matkou, zhodujú sa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:52