StoryEditor

Krajský úrad má doručiť rozsudok manželke Vladimíra Fruniho

05.06.2007, 15:23
Autor:
SITASITA

Špeciálny súd v Pezinku uložil Krajskému úradu v Košiciach (KÚ) povinnosť doručiť manželke Vladimíra Fruniho rozsudok, na základe ktorého majetok v jeho vlastníctve prepadá v prospech štátu. Agentúru SITA o tom dnes informoval prednosta Krajského úradu v Košiciach Milan Géci. Ako dodal, "je to prinajmenšom čudné." Prvý pokus o doručenie rozsudku nebol úspešný, preto ho pracovníci zopakujú a zájdu na Popradskú ulicu v Košiciach, kde má Vladimír Fruni rodinný dom s hvezdárskou kupolou na streche. Pri doručení rozsudku musia pracovníci manželku informovať aj o zákonných právach. Podľa Géciho ťažko povedať, kde, kedy a či sa im vôbec podarí manželku zastihnúť.
Zákon stanovuje, že ak pri výkone trestu prepadnutia majetku vzniknú pochybnosti, či sa trest vzťahuje na určité prostriedky alebo veci nevyhnutné na uspokojenie životných potrieb osôb, o ktorých výživu alebo výchovu je odsúdený povinný sa starať, rozhoduje predseda senátu súdu na návrh správcu majetku alebo dotknutej osoby. Návrh treba podať do troch mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozsudku. Takže celý proces nebude zrejme krátkodobou záležitosťou.
Ako Géci ďalej uviedol, v pondelok po doručení rozsudku podpísal poverenie pre skupinu pracovníkov oddelenia správy majetku štátu KÚ, ktorá má urobiť súpis a popis majetku Fruniho a jeho zabezpečenia na všetkých miestach v územnej pôsobnosti KÚ. Pokiaľ sa majetok nachádza v iných krajoch, súpis a zaistenie urobia územne príslušné krajské úrady. Pracovníci KÚ po doručení rozsudku požiadajú v zmysle zákona o sprístupnenie všetkých objektov vo vlastníctve odsúdeného Fruniho, aby mohli spísať všetok hnuteľný a nehnuteľný majetok, pričom spolupracujú aj s katastrálnym úradom. Zdôraznil, že sa bude postupovať striktne podľa zákona a všetko sa bude dokumentovať pomocou videokamery a fotograficky. "Ak nenájdeme pochopenie, budeme musieť sprístupniť nehnuteľnosti za asistencie polície a odborníka na otváranie zámkov, nebudeme predsa rozbíjať dvere," povedal Géci.
Podľa Géciho ešte nemožno povedať, kedy bude hotový súpis majetku odsúdených, lebo nepoznajú jeho rozsah, no podľa jeho názoru by to nemalo dlho trvať. "Oveľa dlhšie bude trvať znalecké ocenenie majetku," povedal Géci. Majetok sa bude predávať iba vtedy, ak oň neprejavia záujem štátne orgány. Už teraz o nehnuteľnosti verbálne prejavilo záujem ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. "Majetok, o ktorý nebudú mať štátne orgány záujem, speňažíme zákonným spôsobom. Príjmy z predaja majetku patriaceho štátu sú príjmami štátneho rozpočtu a o ich použití v zmysle zákona rozhoduje štát, nie krajský úrad," odpovedal Géci na otázku, či prostriedky získané predajom majetku Fruniho nebudú použité na odškodnenie klientov skrachovaných nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:40