StoryEditor

Mali roky na prípravu, aj tak zlyhali, reaguje Kiska na voľbu ústavných sudcov

14.02.2019, 17:51
Autor:
mahomaho
Prezident navštívi budúci týždeň ústavný súd v Košiciach, kde oznámi svoj ďalší postup.

Prezident Andrej Kiska tvrdí, že výsledok dnešného opakovaného hlasovania poslancov o kandidátoch na ústavných sudcov bol veľkou ranou pre dôveru ľudí v schopnosť politikov poctivo spravovať štát. 

"Okolo tejto voľby sa bude viesť ešte veľa rečí, jedni sa budú snažiť hodiť vinu na druhých. Ale rečami sa štát nespravuje. Povinnosťou Národnej rady bolo zvoliť 18 kandidátov, z ktorých som ako prezident mal vybral 9 sudcov. Národná rada, a teda parlamentná väčšina, si túto povinnosť nesplnila. Taká je holá pravda a žiadne reči ani krik nemôžu toto zlyhanie v plnení si základných povinností ospravedlniť," hovorí prezident.

Podľa prezidenta mal parlament k dispozícií dostatok kvalitných kandidátov. "K dispozícii bol aj môj prísľub vymenovať bez zbytočného odkladu polovicu navrhnutých kandidátov."

"Mali roky na prípravu, aj tak zlyhali," hovorí prezident a dodal, že parlamentná väčšina zlyhala a znefunkčnila chod základného ústavného orgánu v Slovenskej republike. "Otočili sa chrbtom volaniu verejnosti po slušnosti aj snahe obnoviť dôveru ľudí v schopnosť štátu zaistiť spravodlivosť a rovnosť pred zákonom."

"Žiaľ, namiesto kvality ústavného súdu dnes Slovensko rieši jeho základnú existenciu. V dôsledku povýšenia osobných záujmov a ega nad záujem krajiny. Som presvedčený, že Slovensko a jeho ľudia si zaslúžia lepšie spravovanie štátu ako to, na ktoré sa museli v posledných dňoch pozerať," vyhlásil Andrej Kiska.

Podľa Kisku je v tejto situácii povinnosťou parlamentu hľadať spôsob, ako čo najskôr zvoliť chýbajúcich kandidátov na ústavných sudcov, aby mohol ústavný súd fungovať tak, ako to prikazuje ústava Slovenskej republiky.

"Ja osobne navštívim budúci týždeň ústavný súd v Košiciach, kde oznámim svoj ďalší postup, ako zabezpečiť aspoň jeho provizórne fungovanie," dodal prezident.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 03 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 04 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 05 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 08:02