StoryEditor

Zdieľané služby? Štáty to vidia rôzne

18.02.2019, 23:00
Airbnb dane platí. Šikovní právnici a daniari však dokážu firme dane znížiť optimalizáciou pomocou korporátnych a daňových štruktúr.

Takto platí Airbnb dane za zdieľanie ubytovania
Prvá úroveň:
Airbnb musí na Slovensku a vo všetkých krajinách, kde pôsobí, platiť daň z príjmu. Veľké firmy si dokážu svoje dane z príjmu znížiť. Peniaze prejdú niekoľkými štátmi a nakoniec sa zdania v daňovom raji, ako je napríklad Írska republika, nižšou sadzbou.


Druhá úroveň: ďalšia daň, ktorú musí firma zo svojej činnosti odviesť, je daň z prenájmu nehnuteľností. Neplatí ju samotná firma, ale jednotliví prenajímatelia, ktorí z lízingu svojich bytov a domov profitujú. Prenajímatelia sa u nás riadia štandardnými právnymi normami o prenájme realít.


Tretia úroveň: okrem dane z príjmu a dane z prenájmu musia účastníci zdieľaného krátkodobého prenájmu nehnuteľností platiť aj miestne dane. Tieto dane musia opäť platiť prenajímatelia, odborníci však upozorňujú, že kvôli slabej kontrole a nedostatku informácií ich množstvo ľudí neplatí.


Airbnb dane platí. Šikovní právnici a daniari však dokážu firme dane znížiť optimalizáciou pomocou korporátnych a daňových štruktúr.
Vo verejnosti je zakorenená predstava, že vlády nemajú rady firmy zdieľanej ekonomiky, lebo neplatia dane. Z tohto klišé platí najmä časť o vládach a ich vzťahu k zdieľanej ekonomike. Jej zdaňovanie im totiž nejde tak dobre ako pri štandardnom podnikaní. Väčšina kabinetov preto naďalej robí všetko pre to, aby sťažila digitálnym platformám zdieľania život. O tom svedčí aj prípad Uberu. Ten na Slovensku i v ďalších štátoch zakázali súdy. Platformy zdieľanej ekonomiky sa napriek odporu vlád tešia medzi bežnou populáciou neustále rastúcej popularite....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-11-10 08:44:40 - Feat.: - Title: Zadotoval by si finančne svojich obľúbených instagramerov? Sociálne siete chcú takú možnosť spustiť 02 - Modified: 2021-11-10 05:10:20 - Feat.: - Title: Sudca sa pustil do Lipšicovho prokurátora: Nerešpektuje práva obvinených, svojím postupom porušuje zákon 03 - Modified: 2021-10-29 14:43:30 - Feat.: - Title: Šéf advokátov: Policajti a prokurátori nerešpektujú limity, ale ovplyvňujú politické dianie 04 - Modified: 2021-10-26 21:28:47 - Feat.: - Title: Očista Slovenska: obhajcovia sa boja straty reputácie, nechcú zastupovať „toxických“ klientov 05 - Modified: 2021-08-24 11:33:18 - Feat.: - Title: Airbnb zadarmo ubytuje 20-tisíc Afgancov. Šéf firmy vyzval ďalších, aby sa pridali
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:41