StoryEditor

Harabinovo "ťaženie" zastavil Fico

27.12.2006, 23:00

Rok 2006 bol aj rokom Špeciálneho súdu. Súd, ktorý vznikol vlani, aby bojoval s korupciou a organizovaným zločinom, len pred pár dňami získal v diskusii o svojej opodstatnenosti "plusové body". Stačil iba zhruba rok, aby sa súdu podarili uzavrieť dve ostro sledované megakauzy - kyselinári a Devín banka. Ani to však neutíšilo kritikov, ktorí žiadajú jeho zánik.
Boj o prežitie vedie Špeciálny súd od nástupu novej vlády. Minister spravodlivosti Štefan Harabin (nominant ĽS-HZDS) prakticky okamžite inicioval analýzy, ktoré mali poukázať na to, že súd je zbytočný. "Vyriešenie otázky Špeciálneho súdu je pre justíciu jednou z kľúčových tém," tvrdí minister. Napadol aj platy špeciálnych sudcov - hovoril o 200-tisíc Sk, zatiaľ čo "nešpeciálni" sudcovia berú mesačne len štvrtinu z toho.
Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) dokonca vyhlásil, že Harabina treba premenovať na ministra pre zrušenie Špeciálneho súdu a špeciálnej prokuratúry. "Toto nie je poriadok, to je anarchia, chaos, ktorý prospieva páchateľom trestnej činnosti," povedal o Harabinovej iniciatíve Lipšic. Pripomenul, že po zrušení Špeciálneho súdu by sa mohli dostať na slobodu viacerí obžalovaní.
Všetko vyvrcholilo koncom novembra - Harabinov rezort predložil návrh zákona, ktorý znamená definitívny zánik súdu. Až po tomto kroku prišla jasná odpoveď najsilnejšej vládnej strany. Jej šéf a premiér Robert Fico Harabinovi odkázal - zrušenie súdu nepodporíme. Reakcia ĽS-HZDS nedala na seba dlho čakať. "Toto sa partnerom a ministrovi nerobí," vyhlásil líder ľudovcov Vladimír Mečiar s tým, že Fico bol pri každej koaličnej debate za zrušenie súdu. Fico to však vzápätí dementoval.
Hoci sa zdá, že Špeciálny súd prežije, čakajú ho podľa všetkého zásadné zmeny. Smer má údajne pripravené tri varianty. Prvá hovorí, že Špeciálny súd klesne na úroveň okresného súdu - ale s viacerými kompetenciami, ďalšia počíta s jeho zmenou na deviaty krajský súd. V hre je aj možnosť, že zostane len špecializovaný senát, ktorý bude fungovať pod niektorým z iných súdov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 20:09