StoryEditor

V Žiline zvýhodnili uchádzačov tendra

06.02.2006, 23:00
Žilinský samosprávny kraj zvýhodnil niektorých uchádzačov v tendroch na údržbu ciest za takmer 360 miliónov korún. Budúci víťazi dostali podľa Aliancie Fair-Play od bývalého predsedu žilinského VÚC Jozefa Tarčáka tesne pred otváraním obálok prísľub na prenájom požadovaných strojov a skládok posypového materiálu.

Žilinský samosprávny kraj zvýhodnil niektorých uchádzačov v tendroch na údržbu ciest za takmer 360 miliónov korún. Budúci víťazi dostali podľa Aliancie Fair-Play od bývalého predsedu žilinského VÚC Jozefa Tarčáka tesne pred otváraním obálok prísľub na prenájom požadovaných strojov a skládok posypového materiálu. Úrad im tak zjednodušil splnenie kritérií súťaže. "Ostatných súťažiacich o takejto možnosti neinformovali," vysvetľuje riaditeľka aliancie Zuzana Wienk. Tendre vyhrali vybraté firmy - Helvet, Colas a Prestimex. Sľúbené stroje a technické zariadenia pritom dostali do prenájmu za cenu desaťnásobne nižšiu ako je bežná cena na trhu. "Týmito neštandardnými postupmi zákon porušený nebol, no zvýhodnenia považujeme za neférové," tvrdí Wienk. Aliancia plánuje dať prípady preveriť žilinskému kontrolórovi. Samosprávu vyzvala, aby tendre prehodnotili. "Súčasná situácia zimnej údržby je v štádiu riešenia," uviedol hovorca Žilinského samosprávneho kraja Peter Kubica. Nevylúčil ani možnosť nového verejného obstarávania.

Kontrolu posilnili
Žilinský prípad nie je podľa Wienk občasný jav. "Najmä tých s výhovorkou - zákon porušený nebol - je veľmi veľa." Riešenie vidí v posilnení kontrolných mechanizmov najmä zo strany verejnosti, ale aj lokálnych médií. Podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Rudolf Kulman, naopak, tvrdí, že pochybenia samospráv nenarastajú. "Čoraz viac medializovaných prípadov je dôsledkom zvýšeného počtu našich kontrol." Pri zákazke opravy ciest druhej a tretej triedy za 200 miliónov korún narazil Trenčiansky samosprávny kraj. Koncom minulého roka mu úrad vyrubil pokutu 10 miliónov korún za neoprávnené obídenie verejnej súťaže. Lukratívnu zákazku zadal priamo akciovke cesty Nitra napriek tomu, že na to nebol dôvod. Samospráva podala proti rozhodnutiu úradu začiatkom tohto roka rozklad. "Rozkladová komisia zatiaľ nezasadala," vysvetľuje hovorkyňa úradu Helena Fialová. Na neoprávnené použitie priameho zadania už vlani doplatil banskobystrický VÚC. Obstarával komplexný informačný systém. Po podaní rozkladu úrad potvrdil porušenie zákona a samospráva zaplatila pokutu takmer 350-tisíc korún. Podľa Fialovej následne podali žalobu na súd.

Riešenie na dohľad?
Úrad zaznamenal najviac pochybení práve pri nesprávne zvolenej metóde obstarávania. Kulman upozorňuje, že nová právna úprava platná od začiatku februára tento problém rieši. Ukladá subjektom, ktorý si vybrali metódu bez zverejnenia, nahlasovaciu povinnosť. "Pokiaľ zvolená metóda vhodná nebude, upozorníme ich, aby ju zmenili."

NKÚ na krajských úradoch
Porušenie rozpočtovej disciplíny za viac ako pol milióna korún zistil Najvyšší kontrolný úrad za rok 2004 v Krajskom úrade v Nitre, Trenčíne a Žiline. Bratislavský, banskobystrický, žilinský, košický a prešovský úrad taktiež porušili zákon o verejnom obstarávaní, keď nedodržali stanovené podmienky pri zabezpečovaní obstarávania prác a dodávok. NKÚ úradom vyčítal neúplnú evidenciu nehnuteľného majetku, nehospodárnosť, ale aj medzery v zabezpečovaní ochrany majetku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:06