StoryEditor

Nové SND sa začne stavať už tento mesiac

14.07.2005, 00:00
Už tento mesiac sa opäť rozbehnú práce na dostavbe novej budovy SND. Na jej dokončenie je potrebná takmer miliarda korún. Ministerstvo financií (MF SR) na ňu v tomto roku vyčlení pol miliardy a na budúci rok ešte 400 miliónov korún. Rozhodla o tom včera vláda.

Už tento mesiac sa opäť rozbehnú práce na dostavbe novej budovy SND. Na jej dokončenie je potrebná takmer miliarda korún. Ministerstvo financií (MF SR) na ňu v tomto roku vyčlení pol miliardy a na budúci rok ešte 400 miliónov korún. Včera o tom rozhodla vláda. Podľa šéfa tlačového odboru MF SR Mikuláša Geru uvoľnenie takéhoto balíka peňazí umožnil vývoj štátneho rozpočtu. Peniaze späť do rozpočtu by mal štát získať z odpredaja pozemkov v blízkosti novostavby, z predaja budovy generálneho riaditeľstva SND a Divadla P. O. Hviezdoslava. Podľa ministra kultúry Františka Tótha (ANO) sa s predajom nehnuteľností začne už na budúci mesiac. SND prestane využívať aj priestory Malej scény. Tie by sa mali podľa Tótha vrátiť štátu, presnejšie rezortu školstva. Jeho hovorkyňa Monika Múrová zatiaľ nevedela povedať, ako ich využijú.
Vedenie SND je rozhodnutím vlády - dostavba budovy z verejných zdrojov - spokojné. Pre HN to potvrdila hovorkyňa divadla Izabela Pažítková. Počas rozpravy o návrhu dostavby divadla v NR SR však zazneli obavy, ktoré sa týkali otázneho využívania budovy. Práve o tom má rozhodovať správcovská spoločnosť, ktorá vznikne začiatkom budúceho roka. Minister kultúry zdôrazňuje - právo prednostného využívania priestorov bude mať SND. Jeho predstavitelia budú mať podľa neho zastúpenie v dramaturgickej rade správcovskej spoločnosti. "Prostredníctvom tohto zástupcu sa bude môcť SND spolupodieľať na organizácii a dramaturgii využívania priestorových kapacít v čase, keď ich nebude využívať divadlo," vyhlásil Tóth. Poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer) sa však obáva, že to bude platiť možno prvý rok. "Potom sa nutne začne tlačiť na komerčné využitie budovy." To, že bude mať SND v správcovskej spoločnosti svojho zástupcu, považuje Pažítková za výsledok reálnej situácie. "Komunikácia medzi divadlom a správcom bude veľmi dôležitá."
Prevádzkové náklady novostavby rezort kultúry odhaduje na 280 miliónov korún ročne. Tóth však upozorňuje - až 215 miliónov korún z toho tvoria odpisy, ktoré sa podľa zákona musia zahrnúť do nákladov. "Reálne náklady na prevádzku budovy budú okolo 60 miliónov korún." Tóth plánuje vytvoriť štáb, ktorý bude na ministerstve priebežne riešiť vznikajúce problémy súvisiace s novostavbou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 18:44