TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Bratislava dostala pokutu za zimnú údržbu. Pochybiť malo predchádzajúce vedenie

25.03.2019, 14:07
Autor:
TASRTASR
Pokuta bola Úradom pre verejné obstarávanie vyčíslená na 388 006 eur.

Úrad pre verejné obstarávanie skonštatoval porušenie zákona pri obstaraní zimnej údržby v Bratislave, ktoré zabezpečovalo v decembri 2018 predchádzajúce vedenie hlavného mesta na čele s bývalým primátorom Ivom Nesrovnalom.

Pokuta bola úradom vyčíslená na 388 006 eur s tým, že pokiaľ bratislavská samospráva bude súhlasiť so všetkými zistenými skutočnosťami, pokuta sa zníži o 50 percent na sumu 194 003 eur.

Mesto bude rozhodnutie ÚVO rešpektovať a zaplatí nižšiu pokutu. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Nesrovnal podpísal 3. decembra 2018, ku koncu svojho funkčného obdobia, dve zmluvy k zabezpečeniu zimnej údržby komunikácií v hlavnom meste dokopy za 7,7 milióna eur s DPH. Firmy A.I.I. Technické služby a FCC Bratislava, s ktorými kontrakt uzavrel, však mesto nevybralo prostredníctvom súťaže, ale priamym rokovacím konaním.

"O zazmluvnení zimnej údržby existovali pochybnosti už od začiatku. Verejné obstarávanie, ktoré predchádzalo spornému rokovaciemu konaniu neskončilo, keďže jediný uchádzač pre pochybnosti o priebehu obstarávania odmietol podpísať zmluvu s mestom a sám podal námietku," informoval TASR Bubla.

Nesrovnal odmietal tvrdenia o podcenení

V časovej tiesni, aby bola vôbec zabezpečená zimná údržba v Bratislave, predchádzajúce vedenie hlavného mesta následne zvolilo rokovacie konanie, z ktorého vybralo dve firmy. Tie v súčasnosti pre mesto zimnú údržbu zabezpečujú. "Vzhľadom na pochybenia v predmetom rokovacom konaní sa súčasné vedenie mesta rozhodlo rešpektovať rozhodnutie ÚVO a uprednostní zaplatenie nižšej pokuty," spresnil hovorca.

Nesrovnal v decembri 2018 pre TASR na margo podpisu zmlúv povedal, že zabezpečenie zimnej údržby je zákonnou povinnosťou hlavného mesta. Odmietal tvrdenia o podcenení celej situácie.

Proces obstarávania novej firmy sa začal podľa neho včas. "Mesto postupovalo tak, aby služba bola zabezpečená zákonným spôsobom, v náležitom rozsahu, kvalitne a za primeranú cenu. Zároveň v priebehu obstarávania čelilo viacerým skutočnostiam, ktoré komplikovali obstaranie služby. O celom procese bol opakovane informovaný nastupujúci primátor," skonštatoval.

Preskúmanie postupu mesta akýmkoľvek orgánom považuje za užitočné a legitímne. "My sme postupovali zákonným spôsobom a s cieľom zabezpečiť službu, ktorá je pre hlavné mesto nevyhnutná," podotkol.

Vec je ukončená

Vec je podľa predsedu ÚVO Miroslava Hliváka právoplatne ukončená. Rozhodnutie úradu nadobudlo právoplatnosť dňom jeho doručenia, čo bolo 24. marca.

"Hlavné mesto má zaplatiť pokutu do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia úradu. Keďže verejný obstarávateľ súhlasil so všetkými skutočnosťami, ktoré úrad zistil v konaní o preskúmanie úkonov kontrolovaného po uzavretí zmluvy, úrad v konaní aplikoval inštitút zníženia výšky pokuty, ktorý od januára zaviedla novela zákona o verejnom obstarávaní," povedal Hlivák.

Tento novelizačný bod podľa jeho slov sleduje verejný záujem, keď priznaním sa k porušeniu zákona verejný obstarávateľ šetrí verejné zdroje vynaložené na splatenie pokuty a kontrolná činnosť úradu sa zároveň zefektívňuje.

Po priznaní sa k porušeniu zákona už totiž nie je možné voči rozhodnutiu úradu podať odvolanie. "Hlavné mesto porušilo zákon o verejnom obstarávaní, keď nepreukázalo splnenie zákonných podmienok pre použitie postupu priameho rokovacieho konania v danej zákazke," spresnil šéf ÚVO.

Mesto spustilo efektívnejší spôsob

Mesto Bratislava na letnú aj zimnú údržbu pre tento rok už spustilo nový a ako samo tvrdí "efektívnejší spôsob" jej obstarania.

Magistrát deklaruje, že ide o dynamický nákupný systém, ktorý umožňuje vyhlásenie viacerých menších súťaží dostupných pre väčší počet uchádzačov.

"Okrem iného umožňuje vyhlásiť tiež samostatné súťaže pre jednotlivé lokality aj jednotlivé služby. Súčasne stále pracujeme na zriadení mestského komunálneho podniku, ktorý prevezme na seba letnú aj zimnú údržbu, čím úplne predídeme vzniku podobných situácií," podotkol Bubla.

01 - Modified: 2024-04-16 16:00:00 - Feat.: - Title: Top zamestnávateľ na východe čelí veľkej pokute. Štát im chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobili 02 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 03 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 04 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:39