TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Nebol zvyknutý, že by mu niečo nevyšlo. Kočner kompromitoval ministrov či prezidenta, na Kuciaka nemal nič

29.03.2019, 23:00
Marian Kočner ovládal policajtov, prokurátorov, sudcov a hlavne politikov kompromitujúcimi materiálmi.

Marian Kočner, obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, mal systém, ako vydierať vplyvných. Zbieral na nich chúlostivé informácie. Na zozname ľudí, ktorých chcel Kočner vydierať, je päťdesiat mien. Ministri, poslanci, podnikatelia či bývalý prezident Ivan Gašparovič.

"Žije ako mních," pokrčil ramenami Peter Tóth, bývalý príslušník SIS, a poriadne tým nahneval podnikateľa Mariana Kočnera. Jednoducho mu povedal, že na novinára Jána Kuciaka nenašiel žiadnu špinu, nič kontroverzné, nič, čím by ho mohli vydierať rovnako ako desiatky slovenských politikov, prokurátorov, sudcov či policajtov, na ktorých existovali zložky a ktorými Kočner manipuloval.

​Novinár Kuciak, ktorý písal o pochybnom Kočnerovom podnikaní, musel teda zomrieť. Jeho telo malo zmiznúť a nikdy sa nemalo nájsť.

Kočner nebol zvyknutý, že by mu niečo takto nevyšlo. Ovládal policajtov, prokurátorov, sudcov a hlavne politikov kompromitujúcimi materiálmi. Cez Alenu Zsuzsovú, svoju milenku a ženu obvinenú zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, ich aj vyrábal. Zsuzsová si s politikmi písala šteklivé správy, ponúkala im erotické služby a komunikáciu vrátane intímnych fotografií, ktoré jej posielali, si ukladala.

Kočnerove metódy

Hovorili tomu pasenie oviec. A mali vlastný cenník, koľko Kočner vyplácal Zsuzsovej. Kompro na "ovcu 1. kategórie": 30 tisíc eur. Kompro na menej významnú "ovcu 2. kategórie": 10 tisíc eur.

"Tým, že Kočner disponoval takými materiálmi na vplyvné osobnosti slovenskej politiky, prokuratúry, súdnictva a polície, mohol mať pocit neohrozenosti v prípadných trestných stíhaniach," opísal vyšetrovateľ Peter Juhás v uznesení o Kočnerovom obvinení z novinárovej vraždy a vraždy jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

​A cituje aj Kočnerove metódy, ako to s vydieranými ľuďmi urobiť, aby fungovali podľa jeho predstáv. "Musíš s nimi sedieť za stolom, usmievať sa na nich a pod stolom musíš mať ich gule vo zveráku. Inak to nefunguje. Musíš o nich všetko vedieť, aj to, kedy si naposledy naťahovali bimbálka," napísal Zsuzsovej v komunikácii, ktorú vyšetrovatelia zaistili a ktorú ako prvý zverejnil Denník N. Alenu Zsuzsovú mal v telefóne uloženú ako SIS Alina.

Nie je síce jasné, na koľko ľudí chúlostivé informácie Kočner skutočne mal, je však veľa prípadov, keď policajti, prokurátori či politici rozhodli tak, ako Kočner potreboval a ako mu vyhovovalo. Prokuratúra otvorila rovno deväť pochybných prípadov, polícia potom znovu prešetruje päť odložených vyšetrovaní Kočnera, rozhodnutí politikov je nespočetné množstvo. Policajti tiež teraz analyzujú nahrávky hovorov, ktoré sa našli pri domovej prehliadke v Kočnerovom trezore.

Jediný Kuciak - a jeho texty o Kočnerových podvodoch - tak roky kontroverznému podnikateľovi prekážal. "Ohrozujú Mariana Kočnera v trestnoprávnej rovine, v rovine bezstarostného podnikania a v neposlednom rade mu tieto témy kazili meno, čo nevyhovovalo tomu, že zakladal nový politický subjekt s názvom Cieľ," vysvetľuje v uznesení o obvinení Kočnera z objednávky vraždy vyšetrovateľ Juhás.

Lustrovanie novinárov

Kočner sa už v novembri 2017 - štvrť roka pred vraždou - sťažoval bývalému námestníkovi generálnej prokuratúry Ladislavovi Tichému, koľko už ho sledovanie novinárov len v tom roku stálo. "Do novinárov som investoval dvestotisíc. By si sa pos.al, ako ich mám prelustrovaných. Viem, kto koho j.be, kto je buzík, ožran, tyran. Aj s foto a videodokumentáciou," napísal Kočner. V ďalších správach popisoval, ako je potrebné dať novinárom raz a navždy príučku. "Zm.dom pisálkovským. Mám nejaký plán na to ... " ukončil.

Bolo to pár týždňov potom, čo sa Kuciakovi do telefónu vyhrážal, že na neho bude zbierať špinu, zaujímať sa o neho, jeho matku, otca i súrodencov a všetko zverejní.

Práve dôkazy ako fotografie zo sledovania novinárov, vrátane detailov o sledovaní zavraždeného Kuciaka, mal Kočner v jednom zo svojich domov, kde polícia urobila domovú prehliadku a dôkazy našla.

Sledovanie novinárov ho stálo 6 400 eur mesačne. Vie to s presnosťou na centy, a to vďaka jednému z "detektívov", ktorý sledovanie robil spolu s bývalým príslušníkom tajnej služby Tóthom. Myslel si totiž, že sledovanie ľudí platí tajná služba, viedol si preto presnú tabuľku, koľko peňazí mu na účet chodilo. Aj tieto dôkazy má polícia k dispozícii.

Okrem toho kriminalisti zistili, že materiály potom podnikateľ Kočner odovzdal Zsuzsovej a tá ich skrze podnikateľa Zoltána Andruskóa poslala vrahom. Andruskó s políciou spolupracuje a proti všetkým zvyšným - strelcovi Tomášovi Szabóovi, jeho pomocníkovi Miroslavovi Marčekovi, ktorý ho na miesto vraždy doviezol, aj Kočnerovi so Zsuzsovou svedčí.

"Polícia má zmapované, kde sa všetci schádzali, ich telefónnu komunikáciu, správy i lokalizáciu telefónov," hovorí zdroj oboznámený s vyšetrovaním. Naopak komunikácia medzi všetkými z vlaňajšieho februára, kedy vrahovia novinára a jeho snúbenicu v dome vo Veľkej Mači zastrelili, v telefónoch chýbala.

Kto sa chytil do pasce

Vyšetrovatelia teraz analyzujú tiež dokumenty, ktoré u Kočnera zabavili. Chcú vedieť, na koho skutočne kompromitujúce materiály podnikateľ mal, koho vydieral a kto bol len na zozname mien. Zároveň tiež skúmajú príjmy Aleny Zsuzsovej od Kočnera, ktorý jej peniaze posielal na účet dcéry. Vyšetrovanie potrvá ešte zhruba pol roka, potom by mali kriminalisti podať návrh na obžalobu na súd.

Kočner si pritom rovno po vražde Kuciaka, keď rezignoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), začal chystať vlastného nominant na post ministra. Politika a bývalého ministra obrany druhej Ficovej vlády, podpredsedu Národnej rady Martina Glváča (Smer), ktorý si okrem iného písal intímne správy sa Zsuzsovou a bol tak vydierateľný. "Tebe by to šlo, aj vrahov Kuciaka by si našiel," napísal Glváč, ktorý keď odmietol, že už na ministrovanie nemá nervy, dostal od Kočnera ďalšiu správu. "Tak ty by si len ministroval a ja by som to celé riadil, aby dobre bolo ..."

​Všetci tí, ktorých Kočner používal ako svoje kontakty alebo ich vydieral, to dnes odmietajú či zľahčujú. Napríklad práve bývalý minister obrany Glváč, o ktorom Kočner hovoril často ako o dobrom kamarátovi, má pri Kočnerovi v horskom stredisku Donovaly apartmán. Na jeho pokyn vraj však podľa svojich slov nepracoval a vydieraný nebol. "Za dobrého kamaráta by som Kočnera neoznačil. Ako minister obrany som dostal previerky najvyšších stupňov, kde aj tieto vzťahy boli riešené," obhajuje sa dnes Glváč.

Kočner svoje kontakty na vplyvných používal často. Napríklad 3. novembra 2010 sa volil nový generálny prokurátor a Kočner mal v hre svojho kamaráta z vojny Dobroslava Trnku. Poslal preto jednoduchú esemesku vtedajšiemu šéfovi parlamentu Richardovi Sulíkovi (Sloboda a Solidarita). "Asi budeš prvý vedieť výsledok, tak či ťa môžem poprosiť, rád by som bol druhý." V sekunde prichádza odpoveď: "Práve sa hlasuje. Je tu 143 poslancov, ale koľko bude hlasovať, sa ukáže. Dám vedieť." A politik Sulík rýchlo vypisuje, koľko kto z kandidátov dostal hlasov a že hneď v prvom kole bol zvolený Dobroslav Trnka.

Kočner dostáva informáciu o dve hodiny skôr, než sú vyhlásené výsledky tajnej voľby prokurátora. "Mnohokrát som povedal, že to bola chyba. Ale to, že urobím takú chybu, neznamená, že robím kšefty s mafiou," vysvetľuje dnes Sulík.

Ovládnuť politiku a médiá

Päťdesiatštyriročný podnikateľ Kočner vyštudoval žurnalistiku, tri roky pracoval vo Slovenskej televízii a neskôr si založil firmu na výškové práce. V roku 2006 sa pokúsil dostať do politiky - vtedy už ako známy vplyvný podnikateľ. Kandidoval na primátora Bratislavy, politici sa s ním začali zbližovať, ale vo voľbách skončil až tretí.

Kočnerovo meno však prvýkrát Slováci začuli v roku 1998. Vtedy napochodoval so súkromnými bodyguardmi do televízie Markíza, aby ju ovládol. Skrze zmenky, ktoré mu podpísal jeho niekdajší spolužiak a exminister hospodárstva Pavol Rusko. Zmenky televízia od začiatku označovala za podvrh a práve kvôli ich falšovaniu je Kočner od augusta vo väzbe.

Len pre dokreslenie, vtedajšia Kočnerova ochranka, s ktorou vnikol do televízie s tým, že ju preberá, bol Peter Čongrády, obávaný boss mafiánskej skupiny sýkorovcov. V auguste 2004 ho vo chvíli, keď chcel z obľúbenej bratislavskej pizzerie odísť svojim čiernym opancierovaným mercedesom, rozstrieľal nájomný vrah zo samopalu 28 guľkami.

Podnikateľ Kočner bol tiež spoločne so synom exprezidenta Michala Kováča obvinený z účasti na finančnom podvode voči firme Technopol za 2,3 milióna dolárov. Trestu sa však vyhol. Prezident Kováč dal všetkým milosť. S podvodom potom súvisel aj únos prezidentovho syna Michala Kováča do Rakúska.

"Mafiánsky zoznam"

Kočner sa vedľa ľudí z najdrsnejšieho slovenského podsvetia ocitol ešte neskôr. V roku 2005 sa jeho meno objavilo na takzvanom mafiánskom zozname - policajnom súpise ľudí, na ktorých sa má polícia zamerať.

Figurovali na ňom ŠPZ Kočnerových áut: Porsche 911 Carrera, limuzíny Audi A8 aj Jeepu Wrangler. Predvlani sa potom objavili informácie, že hospodárska kriminálka chce Kočnera stíhať za neoprávnené vratky DPH, podvody s luxusnými bytmi v Bratislave, ktoré účelovo predal niekoľkým firmám, aj podvody so zmenkami televízie Markíza.

Kočner všetky obvinenia vtedy ustál, niektoré boli odložené, iné zastavené. Aj vyhrážanie Jánovi Kuciakovi, kvôli ktorému na Kočnera podal novinár trestné oznámenie a odovzdal polícii aj nahrávku samotného rozhovoru, policajti uzavreli s tým, že nejde o trestný čin.

"Verbálny prejav podozrivého Mariána Kočnera voči Jánovi Kuciakovi možno hodnotiť ako spoločensky nevhodný, avšak nenaplnil znaky skutkovej podstaty prečinu nebezpečného vyhrážania," uviedla vlani v apríli bratislavská prokuratúra. Kuciak bol v tom čase už mesiac a pol po smrti.

Kto všetko figuroval na Kočnerovom zozname

Kočner dal Zsuzsovej zoznam vplyvných ľudí, na ktoré mala za úlohu zaobstarať kompromitujúce materiály na vydieranie. Išlo o ministrov, poslancov, europoslancov, predstaviteľov polície aj justície či starostov. Polícia teraz analyzuje, na koho materiály zohnala.

● Ivan Gašparovič, bývalý prezident

● Jaromír Čižnár, generálny prokurátor

● Gábor Gál, minister spravodlivosti

● László Sólymos, minister životného prostredia

● Peter Hraško, bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry, skončil nedávno kvôli lustrovaniu novinárov

● Martin Glváč, podpredseda parlamentu, Kočnerov "kandidát" na ministra vnútra

● Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany

● Martin Fedor, bývalý minister obrany

● Daniel Lipšic, bývalý minister spravodlivosti, teraz advokát Jozefa Kuciaka, údajne sa mal stať ďalšou obeťou vraždy

● Ivan Mikloš, bývalý minister financií

● Ján Počiatek, bývalý minister dopravy, Kočnerov sused zo Donovál

● René Vanek, bývalý námestník generálnej prokuratúry

● Milan Ftáčnik, bývalý primátor Bratislavy

● František Borovský, bývalý šéf televízie JOJ

● Pavol Paška, bývalý podpredseda Smeru

● Viliam Jasaň, bývalý tajomník Bezpečnostnej rady štátu

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:09