StoryEditor

Pamäť národa. Ďalšie fiasko

30.01.2007, 23:00
Ivana Petranského včera poslanci nezvolili za šéfa Ústavu pamäti národa. Oficiálnym argumentom je neplatné hlasovanie.

Ivana Petranského včera poslanci nezvolili za šéfa Ústavu pamäti národa. Oficiálnym argumentom je neplatné hlasovanie. Do hlasovacej urny sa malo dostať viac hlasovacích lístkov, ako pred tajnou voľbou rozdali. "Niekto vhodil dva lístky, vydaných bolo 144 a v urne ich našli 145," povedal predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

O osude hlasovania rozhodne volebná komisia. Poslanci si zrejme hlasovanie zopakujú dnes ráno. Petranského navrhla SNS, po komplikovaných rokovaniach dostali národniari prísľub, že ich kandidáta podporí celá koalícia. Naopak, opozícia podporuje kandidáta KDH, Františka Mikloška.

Kotleba na scéne
V kuloároch sa hovorilo aj o iných dôvodoch ďalšej komplikácie pri voľbe predsedu správnej rady ÚPN. Len pár minút pred hlasovaním začal na internete kolovať mail, že kandidát koalície Petranský sa pred dvomi rokmi zúčastnil na oslavách výročia vzniku "fašistického štátu 14. marca 2005 v priestoroch Únie žien Slovenska za účasti arcibiskupa Sokola a Mariana Kotlebu zo Slovenskej pospolitosti".

Takýto mail šéfa poslancov SNS Rafaela Rafaja neprekvapil, pretože "mediálnu kampaň" mali doteraz všetci ich kandidáti. Napriek tomu to považuje za úder pod pás. "Rovnako možno povedať, že niekto sa vo francúzskom metre mohol stretnúť s Le Penom."

Petranský priznal, že na akadémii, ktorú organizovala Únia žien Slovenska, bol. "Šiel som si tam vypočuť prednášku jedného historika." Podľa neho mail poslal niekto zo SAV. "Je to osobný útok istej zákernej osoby. Viem, kto by to mohol byť, ale nemám dôkazy." Podpredsedovi vlády, inak historikovi Dušanovi Čaplovičovi, ktorý v minulosti pracoval v SAV sa podobné argumenty nepáčia. "Takéto vyjadrenia spochybňujú kandidatúru pána Petranského."

Posvieti si naňho
Práve vzťah k vojnovému Slovenskému štátu bol jednou z podmienok podpory najsilnejšiej vládnej strany - Smer-SD. Poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek tvrdí, že táto informácia nemala nijaký vplyv na jeho rozhodovanie. Koho volil, však nechcel prezradiť, keďže ide o tajnú voľbu. Z radov sociálnych demokratov už predtým vychádzali signály, ktorými spochybňovali správnosť kandidatúry Petranského. Čaplovičovi sa napríklad neveľmi pozdával vek kandidáta SNS a nedostatok manažéskych skúseností. Ak Petranského v opakovanom hlasovaní zvolia, Čaplovič trvať na tom, aby sa ÚPN dôsledne venoval aj obdobiu Slovenského štátu. Ten totiž pred časom povedal, že skúmanie vojnovej Slovenskej republiky nepovažuje za prioritné.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 17:11