StoryEditor

Pellegrini kritizoval Kisku v paláci: Niekoľko rokov porušoval Ústavu, očakával som sebareflexiu

17.04.2019, 12:41
Autor:
TASRTASRmahomaho
Premiér Peter Pellegrini očakával po menovaní sudcov od prezidenta Andreja Kisku viac sebareflexie a menej dojemného prejavu.

Predseda vlády Peter Pellegrini po menovaní sudcov Ústavného súdu v Prezidentskom paláci kritizoval prezidenta Andreja Kisku.

Pellegrini smeroval svoje výhrady najmä k prezidentovmu prejavu k novým sudcom, v ktorom mu chýbala sebareflexia. "Bolo opäť také dojemné pozerať a počúvať, ako mu veľmi záleží na tom, že treba vymenovať sudcov. Nič proti pánovi prezidentovi, ale musím pripomenúť, že ho musel dokonca prinúťiť Ústavný súd svojim rozhodnutím, aby vymenoval riadne zvolených sudcov," hovorí Pellegrini. 

"Tu by som očakával z jeho strany trochu viac sebareflexie a menej dojemného prejavu, pretože on bol ten, ktorý niekoľko rokov porušoval Ústavu a nezabezpečoval riadny chod Ústavného súdu," dodal premiér.

Podľa predsedu vlády je teraz všetko v rukách Národnej rady. "Verím, že sa už čoskoro celá táto trauma spoločnosti skončí," dodal Pellegrini, ktorý podotkol, že sa v celej voľbe ústavných sudcov "už ľudsky stráca." "Myslím, že ani väčšina republiky nevie, čo sú to za počty. Koľko zostáva platných a neplatných, kedy a ako ich vyberie," hovorí.

Kiska hovoril o neschopnosti vlády

Kiska vo svojom prejave sudcom povedal, že funkciu preberajú v čase, keď je "Ústavný súd ťažko skúšaný a pretrváva nedôvera v schopnosť štátu zabezpečiť spravodlivosť." 

Podľa prezidenta je Ústavný súd už druhý mesiac nefunkčný v dôsledku neschopnosti vládnej väčšiny dohodnúť sa. 

"Vládna koalícia má všetko, čo potrebuje, aby zabezpečila riadne fungovanie Ústavného súdu. Má väčšinu v parlamente a dostatok uchádzačov," odkázal prezident koalícii.

Prezident vymenoval nových ústavných sudcov 

Prezident v stredu vymenoval Ivana Fiačana za predsedu Ústavného súdu a Ľuboša Szigetiho za jeho podpredsedu.

Urobil tak pri vymenovaní troch nových ústavných sudcov. Okrem Fiačana a Szigetiho vymenoval za sudcu ÚS Petra Molnára.

Prezident vybral troch sudcov z ôsmich kandidátov, ktorých zvolila Národná rada.

​Poslanci parlamentu zvolili v aprílovej voľbe ôsmich kandidátov na ústavných sudcov, prezident z nich mal vybrať štyroch. Aj po tom, čo prezident vymenuje troch sudcov, nebude na Ústavnom súde plný počet sudcov (13).

Momentálne sú na Ústavnom súde štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 05 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 07:47