StoryEditor

Vedenie SKB obvinené z trestných činov

13.01.2005, 23:00
Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil niekoľkých členov vedenia Slovenskej kreditnej banky (SKB) z toho, že spôsobili banke škodu vo výške najmenej 1,462 miliardy korún a doviedli ju do úpadku.

Stalo sa tak viac ako štyri roky po odobratí licencie tejto banke. NBS na ňu uvalila nútenú správu v apríli 2000, v júni toho istého roku bol na majetok banky vyhlásený konkurz. Najväčším veriteľom je Fond na ochranu vkladov (FOV), ktorý do júna 2003 vyplatil vkladateľom viac ako 4,317 miliardy korún.
Predseda Predstavenstva SKB Norbert T., viceprezidenti SKB Roman H., Branislav G. a Igor H., sú obvinení z trestných činov porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, úverového podvodu a zavineného úpadku. Okrem toho je z úverových podvodov obvinená Silvia P., exriaditeľka odboru úverových obchodov banky a Juraj V., zástupca istej bratislavskej spoločnosti. Podľa ministra vnútra Vladimíra Palka členovia vedenia uzatvárali zmluvy, ktoré boli pre banku nevýhodné. "SKB napríklad dávala pôžičky firmám, ktoré neposkytovali žiadne reálne zabezpečenie splácania úveru, často šlo o firmy, ktoré boli prepojené na členov vedenia banky," povedal. SKB tiež dávala NBS hlásenia, ktoré obsahovali nepravdivé údaje, aby sa tak zatajil skutočný stav hospodárenia. Vyšetrovanie pokračuje a počet obvinených členov vedenia banky a firiem sa podľa ministra vnútra bude pravdepodobne rozširovať. Palko upozornil, že prvé trestné oznámenia podal už v roku 2000 prvý správca konkurznej podstaty Juraj Tomášek. Podľa predsedu FOV Rudolfa Šujana sa pripravuje prvé kolo speňažovania majetku banky. "Z nášho pohľadu je zlé, že medzi vyhlásením konkurzu a speňažovaním uplynuli tri roky, pretože to negatívne poznačilo hodnotu majetku," uviedol Šujan. Celý proces sa zdržal, pretože niektorí veritelia uplatňovali námietku zaujatosti voči sudcovi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:03