StoryEditor

Finanční žraloci sa boja zásahu štátu

29.10.2006, 23:00
Investori sa obávajú zásahov štátu, ktoré by posilňovali štátne zdravotníctvo na úkor súkromného. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič sa netají názorom, že súkromné zdravotníctvo je drahé a Slovensko si ho v súčasnosti nemôže dovoliť.

Investori sa obávajú zásahov štátu, ktoré by posilňovali štátne zdravotníctvo na úkor súkromného. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič sa netají názorom, že súkromné zdravotníctvo je drahé a Slovensko si ho v súčasnosti nemôže dovoliť. Štát je podľa neho lepším a efektívnejším vlastníkom. Investori to vidia inak. "Štát ako dominantný vlastník pôsobil v zdravotníctve celé desaťročia a priviedol ho na pokraj bankrotu. Štát doteraz neukázal, že vie byť efektívnym vlastníkom," vyhlásil pre HN Jaroslav Haščák, partner spoločnosti Penta Investments. Podobný názor má aj ďalšia z finančných skupín angažujúcich sa v zdravotníctve. "Existuje nemálo príkladov, ako zdravotnícke zariadenia v súkromných rukách dokážu dosahovať vyššiu efektívnosť," uviedol Maroš Sýkora, hovorca spoločnosti J&T. Podľa neho prístroj, za ktorý štátna nemocnica zaplatila zhruba 10 miliónov korún, dokáže súkromná nemocnica získať za menej ako polovicu tejto sumy.
Práve toto chce Valentovič zmeniť. "Uvažujeme o možnosti centrálnych nákupov v štátnych nemocniciach." Súkromní investori sa obávajú aj ďalších možných legislatívnych zásahov štátu do systému. "Hovoriť dnes o budovaní štátneho zdravotníctva v situácii, keď je prevažná časť nemocníc, ambulancií a služieb v súkromných rukách, je prinajmenšom iluzórne," skonštatoval Haščák. Podľa neho je potrebné uvedomiť si, že v systéme nie sú tzv. verejné peniaze, ale len peniaze občanov, ktorí prostredníctvom odvodov a priamych platieb financujú zdravotníctvo. Vláda pritom vo svojom programovom vyhlásení deklarovala rovnosť podmienok všetkým subjektom na trhu - súkromným aj štátnym. "Nedodržanie rovnosti by mohlo viesť k porušovaniu pravidiel Európskej komisie o štátnej pomoci," dodal Haščák.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:11