Reuters
StoryEditor

Odborári vyzvali prezidentku, aby sa obrátila na Ústavný súd s novelou zákona o štátnej službe

20.01.2022, 10:31
Autor:
TASRTASR
Odborári sa v minulom roku obrátili na poslancov, ktorí podali návrh na Ústavnom súde na začatie konania o súlade ustanovení zákona s ústavou.

Konfederácia odborových zväzov listom vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa obrátila na Ústavný súd v súvislosti s prijatou novelou zákona o štátnej službe. Informovala o tom hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.

Prezident KOZ Marián Magdoško v liste prezidentke pripomenul, že pri legislatívnom procese novelizáciu namietali a upozorňovali poslancov Národnej rady i  ostatných ústavných činiteľov, že odvolávanie nadriadených v štátnej službe bez uvedenia dôvodov je v rozpore s Ústavou.

Poukázal i na dôvody, pre ktoré hlava štátu novelu vetovala.

"Mechanizmy na skvalitňovanie a zefektívňovanie štátnej služby vrátane možnosti odvolávania vedúcich štátnych zamestnancov, ako je inštitút služobného hodnotenia či inštitút disciplinárnej zodpovednosti, totiž už v platnej právnej úprave existujú a je potrebné ich v praxi využívať," uviedol Magdoško.

Dodal, že odborári sa v minulom roku obrátili na poslancov, ktorí podali návrh na Ústavnom súde na začatie konania o súlade ustanovení zákona s ústavou. "Zastávame názor, že zákon je protiústavný a spôsobí vážny zásah do princípu stability štátnej služby a jeho výsledkom môže byť výrazná politizácia štátnej služby, strata odbornosti, nezávislosti a v neposlednom rade zásah do právnej istoty osôb v štátnozamestnaneckom pomere," podčiarkol Magdoško.

Dôvod prijatia novely vidia odborári v politizácii štátnej služby. "Keďže dáva generálnemu tajomníkovi možnosť odvolať vedúceho zamestnanca bez uvedenia dôvodu, čo znamená, že odvolanie z funkcie bude možné aj bez akéhokoľvek racionálneho a objektívneho dôvodu," ozrejmil Magdoško s tým, že zmeny sa nedotknú len malej časti štátnych zamestnancov, ale širokého spektra vedúcich zamestnancov v priamej riadiacej línii generálneho tajomníka služobného úradu. Namieta stratu transparentnosti i možnú nestabilitu zamestnancov v štátnej správe.

01 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 02 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS 03 - Modified: 2024-03-19 16:23:43 - Feat.: - Title: Železniční odborári ukončili sériu protestov zhromaždením v Bratislave 04 - Modified: 2024-03-13 13:18:16 - Feat.: - Title: Pripravujeme legislatívu na posilnenie postavenia odborov, vyhlásil Erik Tomáš. V hre je niekoľko návrhov 05 - Modified: 2024-03-07 10:06:09 - Feat.: - Title: Čaputová hovorila o útokoch na ženy vo verejnom živote. Potrebujeme nájsť riešenia, tvrdí Nicholsonová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:40