TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Ukrajinci chodia do Poľska, my by sme chceli Bielorusov, tvrdí Andrej Danko

03.06.2019, 15:56
Autor:
TASRTASR
Danko poukázal, že podnikateľská spolupráca s Bieloruskom by sa mohla rozvíjať aj v kontexte jeho členstva v Eurázijskej hospodárskej únii, ktorá predstavuje rozsiahly bezcolný priestor.

Bielorusko ponúka potenciál na spoluprácu vo viacerých oblastiach, okrem ekonomiky aj vo vzdelávaní a zdravotníctve, najmä vzhľadom na to, že Slovensku bude onedlho chýbať zdravotnícky personál.

Po pondelkovom stretnutí s predsedom dolnej komory bieloruského parlamentu Vladimirom Andrejčenkom to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

"S úsmevom vravím, že keď Ukrajinci obľubujú Poľsko, my by sme mali radšej vzhliadať k Bielorusom a umožniť im pracovať alebo šíriť ich vzdelanie u nás," povedal Danko na brífingu.

Ako ďalej informoval, bude sa zasadzovať za vzájomné uznávanie diplomov na Slovensku a v Bielorusku a v tejto záležitosti osloví aj ministerku školstva Martinu Lubyovú (nominantka SNS).

Predseda Snemovne reprezentantov bieloruského Národného zhromaždenia Vladimir Andrejčenko počas rokovania so slovenskou delegáciou predostrel ambíciu užšej spolupráce Slovenska s Vyšehradskou štvorkou. Danko odpovedal, že ročné slovenské predsedníctvo v zoskupení sa v závere júna skončí, avšak prisľúbil, že o tejto téme bude hovoriť so svojím českým partnerom Radkom Vondráčkom, ktorého krajina v júli preberie predsedníctvo vo V4.

Danko pripomenul, že počas slovenského predsedníctva sa uskutočnilo viacero rozšírených rokovaní krajín V4 na úrovni parlamentov. V rozšírenom formáte figurovalo osobitne Francúzsko, Nemecko či štáty Beneluxu.

"Je dôležité, aby sa V4 prezentovala na bilaterálnej úrovni viac, pretože po tom období, kedy sme mali problém vysvetľovať postoj k migrácii, sa nás niektorí aj v EÚ začali báť," povedal Danko a zdôraznil, že podobné kontakty s Bieloruskom a tiež pobaltskými štátmi "majú svoj význam".

Šéf dolnej komory bieloruského parlamentu ďalej hovoril o rozvoji ekonomickej spolupráce, pričom poukázal na rastúci objem zahraničného obchodu. V roku 2018 dosiahol 218 miliónov dolárov a rastúcu tendenciu podľa neho vykazuje aj v roku 2019.

Predsedníčka skupiny priateľstva so Slovenskom v bieloruskom parlamente Ľudmila Dobrynová, ktorá zároveň riadi výbor pre financie, v rozhovore pre novinárov uviedla, že Bielorusko má záujem o slovenské odborné kapacity v oblasti jadrovej energetiky, pričom Slovensku zase môže ponúknuť produkty svojho strojárskeho či ľanového priemyslu.

Danko poukázal, že podnikateľská spolupráca s Bieloruskom by sa mohla rozvíjať aj v kontexte jeho členstva v Eurázijskej hospodárskej únii, ktorá predstavuje rozsiahly bezcolný priestor.

Predseda slovenského parlamentu počas rokovaní pozval predstaviteľov bieloruského zákonodarného zboru na oslavy 75. výročia SNP do Banskej Bystrice v auguste tohto roku.

V rámci pondelkového programu v Minsku si Danko pozrel v múzeu druhej svetovej vojny aj expozíciu venovanú 1. česko-slovenskému partizánskemu oddielu v ZSSR a jeho veliteľovi kapitánovi Jánovi Nálepkovi, ktorého si Bielorusi podľa Danka "veľmi vážia". Pri tejto príležitosti Danko uviedol, že Slováci za posledných 30 rokov zanedbali budovanie podobných inštitúcií.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:42