StoryEditor

Bojovník proti korupcii, ktorého vytiahol Fico: Odstúpenie politikov vnímam pozitívne

14.06.2019, 00:00
Ak niečo predkladáme a premiér to vie nejakým spôsobom posúvať vpred, tak nás podporuje, tvrdí šéf vládnej sekcie prevencie korupcie Peter Kovařík.

Zmenil sa za posledný rok pohľad verejnosti na vnímanie korupcie?
Zmena kultúry v tejto oblasti je viditeľná. Spoločnosť je viac citlivá na otázky korupcie, čo ma teší, pretože ide o predpoklad, že prevencia začína fungovať.

Vaša sekcia stojí za čerstvým národným protikorupčným programom. Podľa vašich slov tento vládny dokument, snažiaci sa bojovať proti korupčníkom, odzrkadľuje tiež atmosféru z námestí. Čo to presne znamená?
Týka sa to korupcie, ale aj finančného vyšetrovania. Títo ľudia to skrátka pocítili ako vážny problém a robia tlak a prejavujú svoj názor na námestiach. Na prevenciu to je dobré, posilňuje to senzitivitu a protikorupčnú kultúru spoločnosti. Tlak ulice je pre nás vítaný a efektívny.

Demonštranti na námestiach volali po zmene a často smerovali kritiku aj na adresu ľudí ako Marian Kočner či Ladislav Bašternák, ktorí mali blízko k politickým špičkám. Aký máte názor na podobné prepojenia?
Vývoj spoločnosti akoby reflektoval tie zlé udalosti, čo sa udiali, napriek tomu v tom vidím aj pozitívny dosah. Ide o to, že ešte pred rokom si politici či verejní činitelia neuvedomovali vplyv kontaktov s určitými rizikovými osobami. Dnes si myslím, že každý normálne mysliaci politik si uvedomuje, že sú toxické vzťahy, ktoré môžu mať dosah na jeho kariéru. Toto sme tu predtým nemali a aj to je to, čo sa v spoločnosti zmenilo. Videli sme aj odstúpenia niektorých politikov a verejných činiteľov. Napriek tomu, že nebolo nikdy dokázané, že títo ľudia niečo vybavovali alebo sa správali korupčne v niekoho prospech, tak už len preto, že komunikovali a udržiavali rôzne vzťahy, sa rozhodli tak, ako sa rozhodli. Neustáli verejnú mienku a verejný tlak a pozície opúšťali. To je niečo, čo sa tu objavilo, a musím povedať, že to je pozitívne. Každý verejný činiteľ si musí byť vedomý toho, že sa nemôže stretávať s ľuďmi, ktorí sú problémoví z hľadiska štátu, pretože to môže zničiť reputáciu organizácie, ktorú reprezentujú.


Ako hodnotíte, že expremiér Robert Fico obýval bytovku Bonaparte, ktorú postavil Ladislav Bašternák, a jeho susedom bol Marian Kočner? Prvý menovaný je už oficiálne odsúdený daňový podvodník a druhý zas...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 19:42