TASR - Pavel Neubauer
StoryEditor

Čaputová, Danko a Pellegrini podpísali deklaráciu. Našim priestorom je Únia, zhodli sa

27.06.2019, 09:22
Autor:
TASRTASRklkl
Slávnostná deklarácia má potvrdiť zahranično-politické ukotvenie Slovenska v Európskej únii a NATO.

Traja najvyšší ústavní činitelia, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa prihlásili k Spoločnému vyhláseniu ústavných činiteľov k prioritám členstva SR v EÚ a NATO z októbra 2017. Urobili tak vo štvrtok na Bratislavskom hrade podpísaním spoločnej deklarácie.

"Vnímam v našej spoločnosti neistotu z toho, že sa z našej zahraničnej politiky vytratil konsenzus a jednota," povedala po podpise deklarácie prezidentka. Dodala, že s premiérom a predsedom parlamentu našli zhodu. 

Podľa Čaputovej je dnešné vyhlásenie dobrým základom do ďalšej spolupráce. "Reálne kroky ukážu, či je náš záväzok živý," uzavrela prezidentka. 

"Jednoznačne deklarujeme, že najlepším miestom pre slovenskú republiku je Európska únia," povedal po podpise Danko. 

PRIHLÁSENIE SA NAJVYŠŠÍCH ÚSTAVNÝCH ČINITEĽOV  K SPOLOČNÉMU VYHLÁSENIU ÚSTAVNÝCH ČINITEĽOV K PRIORITÁM ČLENSTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY V EURÓPSKEJ ÚNII A SEVEROATLANTICKEJ ALIANCII, PODPÍSANÉ 23. OKTÓBRA 2017 V BRATISLAVE

Najvyšší ústavní činitelia, prezidentka Slovenskej republiky, predseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda vlády Slovenskej republiky, sa prihlasujeme k Spoločnému vyhláseniu ústavných činiteľov k prioritám členstva Slovenskej republiky v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, ktoré bolo podpísané  23. októbra 2017 v Bratislave.

Zišli sme sa dnes, lebo sme presvedčení, že konštruktívna spolupráca a otvorená a vecná komunikácia, bez osobných útokov, sú najlepším základom pre zodpovednú politiku, ktorú od nás občania Slovenskej republiky očakávajú.
Robíme tak preto,

• aby sme vybudovali základ pre spoluprácu a koordináciu troch najvyšších ústavných činiteľov pri výkone zodpovednej a jednotnej zahraničnej politiky Slovenskej republiky;

• aby sme potvrdili smerovanie zahraničnej politiky, s cieľom, aby bola Slovenská republika vnímaná ako stabilný a zodpovedný partner v zahraničí, a

• aby sme potvrdili našu spoločnú zodpovednosť za zahraničnú politiku Slovenskej republiky a dali verejný záväzok, že budeme konať v súlade s touto dohodou.

V Bratislave, júna 2019

Zuzana Čaputová
Prezidentka  Slovenskej republiky

Andrej Danko
predseda Národnej rady Slovenskej republiky

Peter Pellegrini
predseda vlády Slovenskej republiky

Rast extrémizmu

Dodal však, že slovenská zahraničná politika musí byť orientovaná na všetky strany. "Zaznieva veľa hlasov, ktoré spochybňujú naše kontakty a naše návštevy, ale ja budem vždy hovoriť, že svet má štyri strany," povedal. 

Premiér Pellegrini vo svojom stanovisku hovoril o potrebe jasnej orientácie zahraničnej politiky aj v súvislosti s nárastom extrémizmu. "Rast populizmu a extrémizmu ide ruka v ruke s dezinformačnými kampaňami namierenými proti základom fungovania európskej spoločnosti," povedal. 

Ústavní činitelia tiež podpísaním deklarácie potvrdili spoločnú zodpovednosť za zahraničnú politiku SR a vyjadrili verejný záväzok, že budú konať v súlade s touto dohodou.

Deklarácia z roku 2017

Deklaráciu z októbra 2017 podpísali vtedajší prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD). Zaviazali sa v nej, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR.

Deklarácia tiež hovorila o tom, že ústavní činitelia podporujú budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny. Majú sa tiež podľa nej zasadzovať za princípy rovnakého zaobchádzania na vnútornom trhu a nediskriminácie spotrebiteľov.

Ďalším bodom bolo, že traja najvyšší ústavní činitelia budú presadzovať kroky posilňujúce bezpečnosť slovenských občanov a podporovať plnenie spojeneckých záväzkov, ktorých súčasťou je dosiahnutie obranných výdavkov na úrovni 1,6 percenta HDP do roku 2020.

01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 05 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:43