StoryEditor

Horúčavy na Slovensku budú pokračovať. Meteorológovia varujú aj pred búrkami

30.06.2019, 18:26
Autor:
TASRTASR
Meteorológovia vydali na pondelok výstrahy prvého a druhého stupňa.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na vysoké teploty a búrky počas pondelka (1. 7.).

V tejto súvislosti vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Trnavský, Prešovský a Žilinský kraj od 14.00 hod. do polnoci.

​"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu," priblížili meteorológovia s tým, že pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Pre Košický, Prešovský a Žilinský kraj platí výstraha prvého stupňa pre vysoké teploty od 14.00 hod. do 18.00 hod. Miestami SHMÚ očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 až 34 stupňov Celzia.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," varujú odborníci.

Meteorologické výstrahy Meteorologické výstrahy SHMÚ

​Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj budú atakovať teploty do výšky 35 až 37 stupňov Celzia, a to od 14.00 hod. do 18.00 hod.

"Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," uzatvárajú meteorológovia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:25