StoryEditor

Američania nám víza zatiaľ nezrušia

21.09.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
Bratislava -- Kongres Spojených štátov amerických sa pred novembrovými doplňovacími kongresovými voľbami vyhýba imigračným témam. Šance na jednoduchší vízový styk s USA pre Slovensko i ďalšie krajiny sú preto v blízkej dobe minimálne.

Bratislava -- Kongres Spojených štátov amerických sa pred novembrovými doplňovacími kongresovými voľbami vyhýba imigračným témam. Šance na jednoduchší vízový styk s USA pre Slovensko i ďalšie krajiny sú preto v blízkom čase minimálne. Uviedol to slovenský veľvyslanec v USA Rastislav Káčer. Pripomenul, že Kongres USA sa bojí tém, ktoré súvisia s národnou bezpečnosťou a žiadny kongresový výbor vízovú problematiku do konca roka na rokovací stôl nepoloží. Káčer tak reaguje na medializovanú kampaň v Českej republike, v ktorej chce minister zahraničných vecí Alexander Vondra odštartovať boj proti americkým vízam.
Americký senát v tomto roku schválil novelu zákona, aby do bezvízového programu boli dočasne zaradené krajiny, ktoré vojensky pomáhajú USA v Iraku a Afganistane kontingentom, v ktorom je najmenej 300 vojakov. Podmienky novely sú formulované tak, aby ich z nových členských krajín EÚ spĺňalo iba Poľsko. Menšie krajiny únie považujú takýto postup za nespravodlivý a diskriminačný. SITA

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 08:34