StoryEditor

Zrušenie poplatkov trestá lekárov špecialistov

03.10.2006, 00:00
Niektorí lekári špecialisti budú musieť každý mesiac ošetriť viac pacientov. Aj to je dôsledok zrušenia poplatkov v zdravotníctve.

Niektorí lekári špecialisti budú musieť každý mesiac ošetriť viac pacientov. Aj to je dôsledok zrušenia poplatkov v zdravotníctve.
Poisťovne sa totiž rozhodli nahradiť lekárom výpadok peňazí rôznym spôsobom. Všeobecným lekárom zvýšili paušálne mesačné platby na poistenca -- za rovnaké množstvo práce tak dostanú viac peňazí.
Horšie sú na tom lekári špecialisti. Najväčšia štátna poisťovňa prišla s ponukou, aby si špecialisti viac peňazí odrobili. "Náš návrh je korektný," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.
Lacná pracovná sila?
Lekári pritom žiadajú, aby sa zvýšila cena ich práce. Špecialisti sú hodnotení systémom bodov, pričom každý výkon má určitý počet bodov. "Chceme zvýšenie hodnoty bodu o 46 halierov aj objemu objednávaných výkonov," avizoval prezident Asociácie súkromných lekárov Slovenska Ladislav Pásztor. Zdravotné poisťovne ich však ignorujú. "Zatiaľ sme ochotní nechať to tak, ako to je, no najneskôr od januára budúceho roka budeme trvať na zmene," odkázal Pásztor. Lekári sa v priebehu posledných dvoch týždňov už tri razy pokúšali o stretnutie so šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, no márne.
Konečne ich zaplatia
Inak je na tom Spoločná zdravotná poisťovňa, ktorá má limity nastavené nízko. Každý mesiac tak lekári pracujú pre klientov Spoločnej asi jeden týždeň v podstate zadarmo -- nadlimitné výkony im poisťovňa neprepláca. "V tomto prípade konečne dostanú špecialisti zaplatené za svoju prácu tak ako majú," uviedol Pásztor. "Zvýšili sme limity o deväť percent a do konca marca budúceho roka o inej kompenzácii neuvažujeme," skonštatovala hovorkyňa Spoločnej zdravotnej poisťovne Marcela Barusová.
Ostatné zdravotné poisťovne ešte nemajú v kompenzáciách zrušených poplatkov celkom jasno. Podľa informácií HN však uvažujú skôr o zvýšení ceny bodu, ako o zvyšovaní limitov. Poisťovňa Apollo by tak mala lekárom pridať asi o 5 percent viac a Sideria a Dôvera uvažujú o 2,5- až 3-percentnom zvýšení platieb.
Najviac pacientok má gynekológ
Na rozdiel od špecialistov, všeobecní lekári sú s kompenzáciami spokojní. Praktickí lekári dostanú od štátnych poisťovní o šesť korún na pacienta mesačne viac, gynekológom sa platba na pacientku zvýši o dve koruny a pediatrom v priemere o štyri koruny. Rozdiely v sumách vysvetľujú odborníci rozdielnym počtom pacientov. Zatiaľ čo praktický lekár má v ambulancii priemerne 1 500 pacientov, gynekológ asi 2 500 a pediater približne 1 000 až 1 100 pacientov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:43