TASR; Koláž: HN
StoryEditor

Lex Harabin narazil na Čaputovú, prezidentka má jednu zásadnú výhradu

10.07.2019, 12:43
Autor:
chocho
Prezidentka tvrdí, že v súvislosti s ústavným princípom nezávislosti súdnej moci považuje zákaz kandidatúry sudcu za politické strany za správny. 

Zákon, ktorý mal skomplikovať situáciu v politickej kariére okrem iných aj pre kontroverzného Štefana Harabina, zatiaľ dostal stopku. Prezidentka Zuzana Čaputová totiž vrátila na prerokovanie poslancom zákon o sudcoch a prísediacich. 

Čaputová žiada spresnenie

Vládnu novelu koncom júna prijali poslanci aj s pozmeňovacím návrhom poslanca SaS Alojza Baránika. Ten prikazuje, aby sudca kandidujúci v parlamentných voľbách či eurovoľbách prišiel o funkciu sudcu.

​Príkladom je práve spomínaný sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorý kandidoval v prezidentských voľbách a špekuluje sa aj o jeho snahe presadiť sa v budúcoročných parlamentných voľbách. Vďaka tomu dostal zákon prezývku lex Harabin.

Čaputová tvrdí, že s Baránikovým zámerom súhlasí, no požaduje, aby bol zákon v jednom bode spresnený.

Je v rozpore s Ústavou

Prezidentka sa v odôvodnení vyjadrila, že v súvislosti s ústavným princípom nezávislosti súdnej moci považuje zákaz kandidatúry sudcu za politické strany a hnutia za správny. 

"Vyhlásenie, v ktorom sudca vyjadrí svoj súhlas s kandidatúrou na kandidátnej listine politickej strany alebo hnutia vo voľbách, bezpochyby spĺňa podmienky písomného prejavu vôle, že hodlá vykonávať činnosť, ktorej výkon má zakázaný," konštatuje ďalej Čaputová.

Avšak zároveň upozorňuje, že prijatý zákon neupravuje spôsob doručenia, čím je podľa nej v rozpore s Ústavou.

"Pretože absentuje špecifikovanie spôsobu doručenia vzdania sa funkcie prezidentovi, nie je tak možné určiť okamih, kedy nadobudne účinnosť. Moja pripomienka teda smeruje výlučne k odstráneniu tohto nedostatku, aby sa predišlo stavu právnej neistoty a tiež nevznikol dôvod na prípadné sťažnosti na Ústavnom súde SR," vysvetľuje prezidentka.

SaS to mrzí

SaS Čaputovej rozhodnutie mrzí a s jej právnym názorom nesúhlasí. "Novela zákona o sudcoch mohla prípadne byť posúdená Ústavným súdom SR, ak by nastal reálny spor sudcu, ktorý by sa rozhodol kandidovať za poslanca NR SR a cítil by sa ňou poškodený na svojich právach," reagoval Alojz Baránik.

Novelou SaS podľa vlastných slov sledovala legitímny cieľ. "Tým je zabrániť anomálii, aby sudca ako ústavný činiteľ mal možnosť pokúsiť sa vstúpiť do politiky ako poslanec NR SR a keď mu to nevyjde, vrátiť sa naspäť do súdnictva. Novela z dielne SaS je zameraná proti dokončeniu „harabinizácie“ slovenského súdnictva," vysvetlil Baránik.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 03 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:16