TASR - Radovan Stoklasa
StoryEditor

Čaputová vystúpila na Pohode. Nešetrila kritikou na súdy a prokuratúru

12.07.2019, 11:55
Autor:
klkl
Prezidentka na druhú stranu ocenila kvalitu občianskej spoločnosti na Slovensku.

Prezidentka Zuzana Čaputová kritizovala stav slovenského súdnictva a justície. Musí podľa nej prebehnúť zásadná reforma a orgány činné v trestnom konaní sa musia očistiť. Povedala to na festivale Pohoda. 

"Máme tu prvky zlyhania justičných orgánov," priznala prezidentka. Ocenila však kvalitu občianskej spoločnosti, vďaka ktorej na nás podľa Čaputovej pozerá s rešpektom aj zahraničie.

Ako príklad uviedla protesty po vražde Jána Kuciaka. "Tá reakcia, ktorá prišla po vražde dvoch mladých ľudí a ten tlak na vyšetrovanie, to je niečo, čo určuje kvalitu. na to som hrdá a na to sa s rešpektom pozerá aj zvonku," povedala. 

Sila občianskej spoločnosti

Vražda novinára však podľa nej nie je znakom toho, že Slovensko je tzv. unesený štát. "Občas sa udeje krok späť, občas sa udeje exces, občas sa udeje obrovská neprávosť v podobe vraždy. To sa deje všade, to sa deje aj vo vyspelých demokraciách. Merítkom ale je, je ako sme na to schopní zareagovať," pripomenula prezidentka. 

Stav orgánov činných v trestnom konaní kritizovala počas hodinového rozhovoru aj na ďalších miestach. Jedným z nich bola reakcia na nedávne súdne konania, v ktorých boli predstavitelia Kotlebovej ĽS NS oslobodení spod obvinení z extrémizmu. 

"Je to niečo, čo úplne opodstatnene a oprávnene môžu ľudia vnímať frustrovane. To čo nám chýba, je obava zobrať zodpovednosť v tej danej pozícii, v ktorej sme," puviedla prezidentka.

Podľa nej bude nevyhnutné riešiť reformu prokuratúry a súdnictva a začať by sa malo zmenou voľby generálneho prokurátora. Pripomenula, že tá nás čaká už na budúci rok a ona ako prezidentka si dá záležať na tom, koho napokon vymenuje. 

Silné emócie

Potrebné je podľa Čaputovej riešiť aj očistenie polície a prokuratúry. "Ja viem, že na súdoch v prokuratúre a polícii je kopec šikovných ľudí ale je tam aj kopa ľudí, ktorí majú iné záujmy a už dávno by tam nemali byť," uviedla.

Prezidentka už pri vstupe na pódium zožala ovácie od naplneného stanu. "Priznám sa, že cítim trému," priznala na úvod. Poslucháči Čaputovej uznanlivo tlieskali takmer po každej vete, ktorú v rozhovore povedala.

Na otázku, či si myslí, že z pozície prezidentky môže veci v krajine ovplyvniť, odpovedala, že ak by tomu neverila, tak by do kandidatúry nešla. Ambíciou prezidentky je presadiť zmeny, ktoré sa týkajú justície. "Môžem byť silným hlasom pre to, aby som tejto zmene pomohla," prízvukovala.

Zhodnotila tiež svoj nástup na post. Podľa Čaputovej to majú ženy v politike ťažšie, lebo je na ne vyvíjaný vyšší nátlak, čo sa týka ich fyzického prejavu. Komentovala aj stretnutia, ktoré doposiaľ stihla v pozícii prezidentky absolvovať.

"Chodím iba na miesta a robím iba kroky, s ktorými som v súlade. Keď niekde som, snažím sa byť v tej chvíli naplno prítomná. Vôbec to neuberá na mojej autenticite," zdôraznila.

Stretnutia v zahraničí

Komentovala aj stretnutia v zahraničí, ktoré absolvovala v Českej republike s prezidentom Milošom Zemanom, v Belgicku s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom i s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Návštevu Bruselu hodnotí ako "veľmi príjemné stretnutie" a "nie iba zdvorilostné zoznámenie sa". Juncker prechováva podľa jej slov veľkú priazeň k Slovensku, obzvlášť v rámci krajín V4. "Z Bruselu sme vnímaní ako veľmi zaujímavá krajina, ktorá smeruje do Európskej únie," povedala. Komentovala aj stretnutie s Orbánom, ktoré sa podľa jej slov nieslo "vo veľmi korektnom duchu".

Festival Pohoda má prezidentka Čaputová podľa jej vyjadrenia "veľmi rada". Páči sa jej atmosféra, hudba aj diskusie. Prezradila tiež, že ako prezidentke sa jej podarilo mať už jeden víkend voľný a počas leta sa chystá aj na niekoľkodňovú dovolenku.

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2019-07-11 19:23:06 - Feat.: 0 - Title: Prečo sa vracať na Pohodu? Pozrite sa, ako vyzeral prvý deň najväčšieho slovenského festivalu
01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:33