StoryEditor

Kontrola verejných činiteľov: Pravidlá sa odkladajú

Boj proti korupcii a klientelizmu patril k programovým prioritám aj dnešného vládneho kabinetu. Zákony, ktoré mali sprísniť kontrolu verejných činiteľov, sa však ani v tomto volebnom období výraznejšie nemenili. "Snažíme sa plniť úlohy, ktoré nám dal parlament, ale dosť často narazíme na politický odpor," reagoval pre HN riaditeľ Odboru boja proti korupcii Úradu vlády SR Ján Hrubala.

Prieskumy Transparency International Slovensko (TIS) dokonca signalizujú - šesť z desiatich občanov je presvedčených, že vláda nemá dostatočnú snahu bojovať s úplatkárstvom. Podľa Hrubalu politici sľubujú rázne opatrenia v tejto oblasti vždy pred voľbami - potom sa politická vôľa postupne vytráca.

Prominenti bez denníčkov
Členovia vlády a poslanci NR SR nemajú (na rozdiel od štátnych zamestnancov na tzv. významných postoch) povinnosť si viesť denníčky o stretnutiach s prípadnými lobistami. V tejto súvislosti je zaujímavé zistenie, že podľa dokumentov ANO mal poslanec tejto strany Viktor Béreš pýtať 20-tisíc korún za sprostredkovanie stretnutí s predsedom aliancie a ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom. Právnik TIS Pavel Nechala prízvukuje - ak to verejnému funkcionárovi nevyplýva z náplne práce, zákon o konflikte záujmov mu zakazuje sprostredkovať pre seba, prípadne pre inú osobu okrem prípadu obchodný styk so štátom, obcou, štátnym podnikom a podobne. Poslankyňa NR SR Eva Černá pre HN priznala, že vedenie ANO sa podozreniami voči Bérešovi zaoberalo už dávnejšie. Políciu však informovali až tento týždeň. Vicepremiér a minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) včera pripustil, že problémy môže mať napokon aj samotná aliancia - od roku 2003 je trestným činom aj utajovanie korupcie.

Úradníci zákon neporušujú
Ako pritom vyzerá denníčková prax v prostredí štátnej správy? "Kontrolu týchto dokumentov vykonáva vedúci služobného úradu," hovorí vedúci kancelárie predsedu Úradu pre štátnu službu Ondrej Urban. Kontaktovali sme preto viaceré ministerstvá, pričom odpoveď bola rovnaká - denník kontaktov si vedú všetci zodpovední úradníci. Na ilustráciu, na ministerstve hospodárstva tak musia robiť všetci zamestnanci, ktorí sa venujú "citlivej" problematike (napr. privatizácia). "Vedenie denníkov pravidelne sledujeme a vyhodnocuje sa," hovorí aj hovorca ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Tomáš Šarluška. Porušenie zákona však nezistili v žiadnom prípade.

Zákon na obchádzanie
Doterajšiu prax by mohol čiastočne zmeniť zákon o lobingu, ktorého pracovná verzia je už v paragrafovom znení. Poslanci a ministri by podľa zákona mali na internete zverejniť obsah rokovania s niektorým z lobistov. Nechala však varuje pred priveľkými očakávaniami. Za zložitú považuje možnosť kontrolovať, či sú zverejnené informácie pravdivé a kompletné. "Ťažko však očakávať, že by si tam zapisovali aj prípadnú obdržanú províziu." Aj preto by privítal zverejňovanie kompletného programu ministrov na internete. Viac ako politikom a ústavným činiteľom sa zákon o lobingu bude venovať povinnostiam pre lobistov. Hrubala však priznáva - korupcia sa nedá absolútne vyriešiť žiadnym zákonom a každý zákon sa dá obísť.

Osudy kľúčových noriem
- Zákon o konflikte záujmov
:
Minulý rok schválený nový zákon označil minister Lipšic za nevykonateľný, keďže poslanci zvýšili kvórum, potrebné na udelenie sankcií - o začatí konania aj o udelení sankcie musí rozhodnúť trojpätinová väčšina v NR SR.

- Novela ústavy:
S vydaním poslanca na trestné stíhanie musí súhlasiť plénum NR SR. Zúženie imunity odmietla koalícia aj opozícia.

- Preukazovanie pôvodu majetku:
Smer aj minister Lipšic predložili vlastné návrhy zákonov, ktoré mu umožňovali zhabať majetok s nejasným pôvodom. Neúspešne.

- Zákon o politických stranách:
Predložený návrh zákona zabezpečí stranám viac peňazí zo štátneho rozpočtu. Zo zákona však postupne vypadli viaceré opatrenia, ktoré mali systém financovania strán sprehľadniť - vypadol napr. limit na výšku členských príspevkov, ktorý mal zabrániť tomu, aby stranu financoval jeden človek.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:41