StoryEditor

Nízka účasť pomôže skôr vládnym stranám

23.11.2005, 23:00
Z nízkej účasti v nadchádzajúcich regionálnych voľbách by mohla profitovať najmä SDKÚ. Tvrdí to sociológ Pavol Marchevský z Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade SR. Podľa neho to potvrdzujú viaceré za sebou idúce prieskumy verejnej mienky.
Z nízkej účasti v sobotňajších regionálnych voľbách by mohla profitovať najmä SDKÚ. Tvrdí to sociológ Pavol Marchevský z Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade SR. Podľa neho to potvrdzujú viaceré za sebou idúce prieskumy verejnej mienky. "Až polovica sympatizantov tejto strany tvrdí, že voliť pôjde. V porovnaní s celoslovenským priemerom, kde účasť avizuje len pätina voličov, je to naozaj veľký rozdiel, ktorý indikuje istú formu správania sa podporovateľov únie."
Straty a nálezy
Nízka volebná účasť podľa Marchevského pomôže stranám so stabilnou voličskou základňou. Získať by tak mohli aj kandidáti KDH, ĽS-HZDS a SMK. Naopak, v zložitej situácii je Smer-SD. Politológ Peter Horváth upozorňuje - jeho voliči patria k najmenej disciplinovaným, hrozia mu najväčšie straty. Pripomeňme, že tesne pred parlamentnými voľbami v roku 2002 mal Smer-SD preferencie takmer 19 percent, nakoniec však dostal hlasy len 13,4 percent voličov. Podľa politológov preto bude zaujímavé sledovať, ako sa mu podarí obhájiť pozície z prieskumov verejnej mienky.
Nezáujem ako pravidlo
Sociológ avizuje, že pokles záujmu voličov budeme môcť sledovať aj pri ďalších typoch volieb. Tento trend sa už prejavil pri voľbe hlavy štátu či voľbách do EP. Už iba voľby do europarlamentu majú podľa Marchevského v očiach verejnosti nižší význam ako regionálne voľby. Naopak, najviac sa dokážu zmobilizovať pri komunálnych a parlamentných voľbách. Odborníci pripomínajú, že občania ešte dostatočne nedocenili význam regionálnej samosprávy. "Nedá sa teda predpokladať, že tak, ako narastá dôležitosť samosprávnych krajov, narastá aj vnímanie tejto dôležitosti u voličov," vysvetľuje Marchevský. Podľa Horvátha aj tak regionálne voľby poskytnú stranám šancu si odskúšať nové politické spojenectvá pred voľbami do NR SR. "Prípadný neúspech bude signálom, že treba niečo zmeniť."
Zlom už nenastane
O nízkej účasti je podľa analytikov už rozhodnuté. "Nepoznám žiadny dôvod, ktorý by mohol tento fakt zvrátiť," hovorí Horváth. Podobný názor má aj Marchevský: Pre slovenských politikov ťažké formulovať výzvu, ktorá by verejnosť mobilizovala. Aj napriek tomu sa o to pokúsil prezident SR Ivan Gašparovič. "Viem, že ste unavení politikou a sľubmi, chcem vás však požiadať, aby ste nerezignovali," apeloval na občanov. Napriek tomu Horváth neočakáva, že výzva hlavy štátu ešte niečo zásadne zmení.
Rozdiely v regiónoch
Prieskumy verejnosti naznačujú, že najvyššia účasť voličov sa očakáva v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Najmä Nitriansky región je podľa Marchevského charakteristický silnejším politickým konfliktom medzi predsedom VÚC Milanom Belicom (ĽS-HZDS) a SMK, ktorá má väčšinu v krajskom zastupiteľstve. "Už dlhé mesiace je tu najvyhranenejšia politická situácia, vo veľkej miere sa jej venujú aj masmédiá. Tie následne pomáhajú aj mobilizácii voličov."

Prečo sú ľudia skeptickí k regionálnym voľbám (v %)
- aj tak sa nič nezmení / sklamanie z politiky 38,9
- málo informácií o kandidátoch 21,4
- nezaujímajú sa, je im to jedno 19,4
- o činnosti VÚC nemajú informácie 8,7
- časová, resp. pracovná zaneprázdnenosť 7,4
- o voľbách do VÚC nemá žiadne informácie 4,0
- chýba vhodný kandidát 3,0
Zdroj: Focus, október 2005

Odhadovaná účasť vo voľbách do orgánov VÚC ( v %)
určite sa zúčastním 20
skôr sa zúčastním ako nezúčastním 25
skôr sa nezúčastním ako zúčastním 25
určite sa nezúčastním 22
neviem 8
Zdroj: ŚU SR, november 2005
01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Index SAX mierne zoslabol na 152,72 bodu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:19