AP/TASR
StoryEditor

Heger: Hrozba voči Ukrajine je aj hrozbou voči Slovensku, treba sa vrátiť k rokovaniam

26.01.2022, 10:01
Autor:
TASRTASR
Premiér Eduard Heger uviedol, že Ministerstvo obrany má vypracované obranné plány.

Hrozba voči Ukrajine je aj hrozba pre Slovensko ako jej bezprostredného suseda. Potrebná je deeskalácia napätia a návrat k rokovaciemu stolu. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Za SR môžem zopakovať náš nemenný konzistentný postoj: podporujeme suverenitu, územnú celistvosť a, samozrejme, nezávislosť Ukrajiny. Ako demokratická krajina stojaca na týchto princípoch nemôžeme konať inak," zdôraznil. Zároveň podčiarkol, že slovenská strana na diplomatickom poli intenzívne podporuje dialóg s Ruskom, považuje za nevyhnutné vrátiť sa k rokovaciemu stolu a vzájomným dialógom. "Je nevyhnutné, aby sme akýkoľvek konflikt odvrátili," dodal.

Heger tiež uviedol, že Ministerstvo obrany má vypracované obranné plány. Plne dôveruje šéfovi rezortu Jaroslavovi Naďovi (OĽANO). Priblížil, že o situácii budú ďalej hovoriť aj na stredajšom zasadnutí bezpečnostnej rady, kde by mali jej členovia dostať ďalšie bližšie informácie.

Deklaroval, že vláda bude dbať na ochranu a bezpečnosť občanov Slovenska. "Obzvlášť po informáciách, ktoré dnes máme o posilňovaní prítomnosti ruských vojsk a techniky, ktorá svojím dosahom zasahuje už aj na územie SR. Je to informácia úplne nového rozmeru posledných desaťročí. Preto k nej pristupujeme s najvyššou obozretnosťou a citlivosťou," dodal.

Naď so šéfom diplomacie Ivanom Korčokom (nominant SaS) v utorok (25. 1.) po bezpečnostnej rade označili situáciu na ukrajinsko-ruskej hranici za mimoriadne vážnu.

Korčok označil niektoré ruské požiadavky za neakceptovateľné. Naď poukázal na množstvo ruských vojakov i techniky na hraniciach nášho suseda, aj s dosahom na územie SR. Upozornil i na hrozbu náporu vojnových utečencov z Ukrajiny v prípade aj limitovaného konfliktu.

Prezidentka Zuzana Čaputová následne vyhlásila, že Slovensko sa musí preventívne pripraviť na všetky scenáre v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Súhlasí s doterajšími krokmi NATO a EÚ. Dôležité je podľa nej urobiť všetko pre to, aby sa situácia nezhoršovala.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:55