StoryEditor

Voľby županov. V hre sú aj porazení adepti

28.11.2005, 23:00
Volebná účasť a podpora zo strany neúspešných kandidátov z prvého kola volieb. Práve tieto momenty môžu zohrať kľúčovú úlohu v záverečnom boji o kreslá predsedov VÚC. Práve na získavaní podpory od vyradených uchádzačov a ich straníckeho zázemia sa začína intenzívne pracovať.

Volebná účasť a podpora zo strany neúspešných kandidátov z prvého kola volieb. Práve tieto momenty môžu zohrať kľúčovú úlohu v záverečnom boji o kreslá predsedov VÚC. Práve na získavaní podpory od vyradených uchádzačov a ich straníckeho zázemia sa začína intenzívne pracovať. "Budem sa uchádzať o podporu všetkých strán v regióne. V tejto chvíli zostáva otvorené, aká časť voličov si takéto odporúčania aj skutočne osvojí," hovorí jeden z dvoch zostávajucich adeptov na žilinského župana Juraj Blanár (Smer-SD, HZD, ANO, SNS). Podľa politológa Lászlóa Öllősa sa to ešte nemusí automaticky odraziť na volebnom zisku odporúčaného uchádzača. "Môže to pomôcť, ale všetci voliči takýto návod nemusia akceptovať."
Cena za župana
Tesne pred bránami finále zostal práve v Žiline Andrej Sočuvka (KDH, SDKÚ, DS). Získal hlasy vyše štvrtiny oprávnených voličov, v druhom kole, práve tí môžu zásadne nakloniť misky váh v prospech jedného z kandidátov. "O tom, koho podporíme, rokujú strany pravicovej koalície," avizuje Sočuvka. Takáto podpora ale nebude zrejme "zadarmo." Podľa Sočuvku témou rokovania zatiaľ nie sú dohody o obsadení kresiel, ale "pravicová koalícia si bude nárokovať post podpredsedu samosprávneho kraja". Hoci na podpore konkrétneho kandidáta sa žilinská pravica zatiaľ definitívne nedohodla, podľa informácií HN je pravdepodobné, že sa prikloní na stranu Jozefa Tarčáka (ĽS-HZDS, PSNS, ZSNS).
Kľúčom je SMK
V Košickom a Banskobystrickom kraji môžu zamiešať karty voliči SMK. Práve oni v roku 2001 výrazne pomohli súčasnému košickému županovi Rudolfovi Bauerovi (KDH) poraziť kandidáta ĽS-HZDS Alojza Engliša. O podporu SMK majú kresťanskí demokrati záujem aj teraz. "Chceme, aby pán Bauer uspel, preto je našou ambíciou dohodnúť sa hlavne s SMK," avizuje krajský šéf KDH a poslanec NR SR Andrej Hajduk. Kresťanským demokratom sa v Košiciach už podarilo získať na svoju stranu SDKÚ a DS. Tie v prvom kole podporovali na post župana poslanca NR SR Viliama Novotného. SMK zatiaľ zostáva zdržanlivá. "Budeme rokovať s oboma kandidátmi a do štvrtka bude známe naše rozhodnutie," uviedol krajský šéf strany v Banskej Bystrici Péter Csúsz.
Rošády v Nitre
Menoslov kandidátov pre druhé kolo volieb županov sa ešte môže zmeniť v Nitrianskom samosprávnom kraji. V SMK už avizovali, že strana by mohla z rozhodujúceho súboja stiahnuť štátneho tajomníka ministerstva školstva Lászlóa Szigetiho. Ten skončil na druhom mieste so ziskom 26 percent hlasov. Do druhého kola by v takom prípade postúpil kandidát SDKÚ a DS Ján Greššo. Predstavitelia SMK priznávajú: Szigeti dosiahol maximálny možný zisk, ale na víťazstvo nad súčasným županom Milanom Belicom (ĽS-HZDS, ZSNS, KSS, ĽB, PSNS) by to pravdepodobne nestačilo. Szigeti sa kandidatúry vzdať nechce. "Nič nie je ešte rozhodnuté, ja by som chcel bojovať ďalej." Definitívne rozhodnutie mala prijať Krajská rada SMK včera večer.
Musia sa odlíšiť!
Podľa politológov nemusí taktika odporúčaní fungovať v regiónoch, kde boli rozdiely medzi víťazmi a porazenými príliš výrazné. Tak tomu bolo napríklad v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. "V týchto regiónoch sa kandidáti budú musieť oveľa viac sústrediť na zvýrazňovanie programových rozdielov a mobilizáciu občanov, ktorí nevolili v prvom kole," uzatvára politológ Öllős.

Niektorí "žolíci" v druhom kole volieb županov:
Trnavský VÚC
: Jozef Klokner (KDH - SDKÚ - DS) získal 33,1%, Tibor Mikuš (ĽS-HZDS - ĽB - PSNS - ZSNS) o necelých šesť percent menej. Rozhodujúce bude, na koho stranu sa priklonia voliči Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) a Petra Tomečka (nez.).
Banskobystrický VÚC: Milan Murgaš (Smer-SD - SNS - KDH - HZD) zvíťazil v prvom kole nad Jozefom Mikušom (SDKÚ-DS) o 18,2 percenta. Ak chce Mikuš uspieť, musí získať hlasy voličov SMK alebo ĽS-HZDS.
Žilinský VÚC: Juraja Blanára (Smer-SD - SNS - ANO - HZD) a Jozefa Tarčáka (ĽS-HZDS - PSNS - ZSNS) delili v prvom kole necelé dve percentá. O budúcom županovi môžu rozhodnúť voliči pravicovej trojkoalície.
Trenčiansky VÚC: Medzi prvým Miroslavom Chovancom (Smer- SD, KDH, SNS, HZD a SF) a druhým Pavlom Sedláčkom (ĽS- HZDS, ANO, ZSNS a PSNS) bol rozdiel sedem percent. Približne toľko získali Stanislav Jančovič (SDKÚ) a Jozef Hrdlička (KSS).

01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: To je výrok... 02 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: listy, maily, kontakty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 17:48