StoryEditor

Školy sa bijú o deviatakov

03.05.2007, 00:00

Časy, keď gymnáziá prijímali najlepších z najlepších, sú minulosťou. Počet detí každý rok ubúda a mnohé stredné školy zápasia s nedostatkom žiakov. Systém normatívneho financovania pritom núti riaditeľov škôl bojovať o každého deviataka. Ministerstvo školstva totiž prideľuje peniaze práve podľa počtu žiakov -- viac žiakov znamená viac peňazí. Ak chcú školy uspieť, musia rodičov a deti upútať. "Konkurenčný boj sa týka 90 percent slovenských škôl," odhaduje riaditeľ prešovského Gymnázia na Konštantínovej ulici v Prešove Stanislav Šanta. Prijímacie pohovory sa začínajú na stredných školách v pondelok.
Pomáhajú si reklamou
Reklamy v novinách, na bilbordoch, webstránky či spoty v regionálnych televíziách už nie sú výnimkou. "Konkurencia je veľká, snažíme sa," hovorí riaditeľ Stredného odborného učilišťa elektrotechnického v Prešove Anton Muška. Školy rozširujú ponuku odborov či počet cudzích jazykov. Ostávajú tiež tradičné podoby prezentácie školy prostredníctvom dní otvorených dverí pre rodičov a informačné výjazdy na základné školy, na rodičovské združenia. "Konkurenčný boj bude v budúcnosti ostrejší," domnieva sa poradca ministra školstva Miron Zelina. Počet detí bude podľa neho ďalej klesať -- predpokladá, že dôjde aj k zatváraniu stredných škôl. Školy však zatiaľ hrajú podľa pravidiel. Riaditelia ani odborníci okrem nafúknutých sľubov iné nekalé metódy konkurenčného boja o žiaka neevidujú. "Nezaznamenali sme žiadne podnety," tvrdí šéfka Štátnej školskej inšpekcie Mária Rychnavská.
Podniky verzus rodičia
Najväčší záujem vo všetkých krajoch je tradične o gymnáziá, hotelové a obchodné akadémie. Nezáujem študentov trápi predovšetkým stredné odborné školy a učilištia. "O naše strojárske odbory je obrovský záujem medzi podnikmi, ale malý medzi rodičmi," tvrdí Muška. Mnoho rodičov podľa neho kvôli falošnej prestíži či ľahšej ceste uprednostní pred učilišťom napríklad súkromnú školu, ktorá nerobí prijímacie skúšky. Žiaci zase "berú" na moderné smery -- počítačová grafika, mechanik počítačových sietí. Škole preto neostáva iné, ako rozširovať ponuku. O absolventov tradičných odborov ako programátor obrábacích a zváracích strojov či mechanik nastavovač sa pritom nielen automobilky idú doslova "potrhať". "Máme spústu ľudí na gymnáziách, ale v praxi čakajú na jedného absolventa stredného technického povolania štyri voľné miesta," konštatuje Zelina.

Termín prijímačiek na stredné školy
-- pondelok 7. mája -- 1. termín
-- štvrtok 10. mája -- 2. termín
-- pre osemročné gymnáziá utorok 5. júna

Najúspešnejšie školy podľa UK:
Gymnázium Grosslingova, Bratislava
Gymnázium Novohradská, Bratislava
Gymnázium Matky Alexie, Bratislava
Gymnázium Kostolná, Sereď
Evanjelické lýceum Vranovská, Bratislava
Cirkevné gymnázium Marianum, Komárno
Gymnázium Metodova, Bratislava
Katolícke gymnázium Š. Moyzesa, Banská Bystrica
* podľa pomeru prihlásení /prijatí študenti v rokoch 2004--2006
Zdroj: Univerzita Komenského

Úspešné školy podľa Žilinskej univerzity:
-- Gymnázium Veľká okružná v Žiline
-- SPŠ Považská Bystrica, Martin, Kysucké Nové Mesto, Tvrdošín
-- ZSŠ elektrotechnická Liptovský Hrádok,
-- SPŠ J. Murgaša Banská Bystrica
-- SPŠ dopravná Trnava
Zdroj: Žilinská univerzita v ZA

Koľko žiakov ostalo po skončení strednej školy bez práce*:
Mesiac
 VŠ
 SOŠ
 Gymn.
 SOU (maturita)
 SŠ (bez maturity)
 6/05
6,6
6,2
2,1
7,4
8,6
 9/05
4,7
15,0
3,8
21,8
19,2
 12/05
2,6
12,4
3,7
18,1
17,0
 3/06
1,6
10,8
4,3
14,7
14,8
 5/06
5,3
6,6
3,0
9,1
11,6
* Podiel nezamestnaných absolventov stredných škôl zo všetkých absolventov škôl
Zdroj: ÚIPŠ, 2005/2006

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:55