StoryEditor

Stanislav Mičev: Mnohí mladí podliehajú demagógii o SNP

29.08.2019, 18:30
Najväčším šokom pre mňa je, že štyri percentá mladých Slovákov označujú holokaust za správnu vec, tvrdí pre HN Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Tento týždeň oslavujeme už 75. rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania. Zmenilo sa niečo vo vnímaní tejto udalosti oproti časom spred revolúcie?
V tom čase sa Slovenské národné povstanie oslavovalo ako sviatok, ktorý si určitým spôsobom privlastnila komunistická strana. Tvrdila, že práve ona bola hlavnou organizátorkou povstania. Z toho vyplývala aj skutočnosť, že oslavy sa organizovali cez štruktúry strany a štátu, čo bolo v podstate to isté. Ľudia tak na tieto podujatia chodili zväčša organizovane. Po roku 1989, najmä však po rokoch 2005 až 2006, keď sme začali usporadúvať celoštátne oslavy, začali na ne ľudia chodievať spontánne. Teda bez toho, aby ich niekto organizoval a nútil ich tam ísť. Nič také sa teraz nedeje. Jednoducho ľudia sa naučili na oslavy SNP chodiť preto, lebo si chcú uctiť pamiatku tých, ktorí obetovali to najdrahšie, často svoj vlastný život, ale aj tých, ktorí ešte doteraz žijú.

Vtedy komunisti zneužívali povstanie na svoju propagandu. Myslíte si, že aj dnes sa niektorí politici pokúšajú využiť jeho odkaz vo svoj prospech?
To je úplne normálne. Každá politická strana sa snaží hlásiť k pozitívnym historickým udalostiam. Ide o to, aby táto snaha neprekročila určitú mieru, ktorá je už neakceptovateľná.

Kedysi bolo povstanie prakticky nedotknuteľné. Majú dnes k nemu Slováci pozitívny vzťah, alebo naň najmä mladá generácia zabúda?
Možno viete, že sme nedávno robili prieskum verejnej mienky medzi mládežou vo veku 15 až 20 rokov. Dosť nás zarazilo, že u mladej generácie je nedostatok vedomostí o tejto historickej udalosti. A to aj napriek tomu, že sa o nej učia na základnej aj strednej škole. Pre nás je však relevantné to, že sa kontinuálne už niekoľko rokov robí prieskum verejnej mienky. Hodnotenie SNP ako najvýznamnejšej historickej udalosti v dejinách Slovenska je na úrovni viac ako 80 percent. Myslím, že to je absolútne relevantný údaj, ktorý je už dlhší čas na podobnej úrovni. To nás nielen teší, ale hovorí aj o tom, že ľudia považujú SNP za naozaj významný akt, ktorý viedol k slobode a demokracii. A tento stav pretrváva do súčasnosti.

Myslíte si, že by štát mal robiť viac osvety medzi mladými ľuďmi?
Áno, jednoznačne nám to vyšlo zo spomínaného prieskumu. Musíme skrátka zmeniť mnohé prístu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-31 13:52:30 - Feat.: - Title: Znevýhodnenie Smeru? RTVS obvinenie strany z manipulácie spravodajstva v súvislosti s SNP odmieta 02 - Modified: 2023-08-31 10:20:47 - Feat.: - Title: Kritici vývoja v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov zakladajú nové združenie, ten obvinenia odmieta 03 - Modified: 2023-08-31 10:57:01 - Feat.: - Title: RTVS odignorovala podľa Smeru podujatie pri príležitosti výročia SNP a "nechce, aby strana vyhrala voľby" 04 - Modified: 2023-08-29 16:35:01 - Feat.: - Title: Útoky na prezidentku aj nové protifašistické hnutie. Oslavy SNP sa nevyhli kritike politikov 05 - Modified: 2023-08-29 10:12:52 - Feat.: - Title: Pellegrini kritizuje oslavy SNP. Označil ich za nedôstojné, chýbali mu prejavy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:10