StoryEditor

Kalavská pre HN: Svoju budúcnosť nevidím v politike

11.09.2019, 00:00
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v rozhovore pre HN tvrdí, že stratifikácia je jej priorita. Ústavná starostlivosť podľa nej potrebuje zmenu, aj keď je pred voľbami.

Aby stratifikácia prešla, musíte presviedčať poslanecké kluby v Národnej rade. Ako sa vám darí?
Máme naplánované stretnutia. Vo štvrtok tento týždeň sa chceme stretnúť so stranou Smer a SNS a budúci týždeň s ďalšími politickými subjektmi. Takže vám teraz ešte neviem povedať, ako sa mi to podarí. To budem vedieť až budúci týždeň.


Aký z toho máte pocit?
Ten pocit je zmiešaný, ale urobím maximum, aby sa to podarilo. Je to veľký kus práce hlavne analytikov tu na ministerstve zdravotníctva, ale aj profesorov a docentov v odbornej spoločnosti, ktorí nám pomáhali a verili nám. Veľakrát som sa vyjadrila, že súčasné nastavenie ústavnej zdravotnej starostlivosti je dlhodobo neudržateľné. Uvedomujem si aj tú politickú chvíľu, že je pol roka pred voľbami a toto je veľmi odvážny reformný materiál. A tiež viem, že takéto veci sa pred voľbami nerobia. Ale ja som ministerkou rok a pol a toto bola jedna z mojich priorít. Tri mesiace po mojom nástupe sme s pánom premiérom ohlásili stratifikáciu, respektíve reformu ústavnej zdravotnej starostlivosti a ja naďalej pracujem v týchto intenciách. A budem sa snažiť presvedčiť politikov, že zdravotníctvo, aj keď je to asi dosť idealistická predstava, by sa malo odpolitizovať. Naši pacienti, alebo ľudia, sú chorí nezávisle od toho, aké je politické obdobie. Je pripravená reforma, na ktorej sa zhodlo takmer celé spektrum odborníkov.


Práve preto, že vás na tlačových konferenciách podporoval premiér Peter Pellegrini, to vyzeralo, že je to hotová vec a reforma bude. Napriek tomu, nebola to prive...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:36