StoryEditor

Hrušovský: Nehovorme o ťažkej kríze

18.06.2007, 00:00
BOJ O KDH. Staronový predseda hnutia Pavol Hrušovský v rozhovore pre HN.

Aj po víkende ostávate na čele KDH. Čakali ste, že získate podporu takmer dvoch tretín delegátov snemu?
- Na snem som išiel veľmi slobodný, dostatočne sebavedomý, že presvedčím s mojou ponukou, s mojou víziou modernej, kresťanskodemokratickej strany a jej politiky aj delegátov snemu. Som rád, že ľudia prijali moju predstavu, pochopili nevyhnutnosť zmien v štýle, spôsobe a vo forme presadzovania našej politiky tak, aby sa stala pre ľudí zrozumiteľnejšou, atraktívnejšou, dostatočne kompetentnou a presvedčivou - že naším jediným cieľom je urobiť ľudí šťastnejšími nielen z materiálnych, ale aj nemateriálnych hodnôt.

Po oznámení výsledkov ste povedali, že vám delegáti naložili na chrbát batoh. Máte dostatok síl, aby ste ho uniesli?
- Cítim sa pripravený a ochotný obetovať všetky moje schopnosti a vedomosti pre ďalší osud a hľadanie nového štýlu politiky KDH. Uvedomujem si, že to nebude jednoduchá cesta. Ale som pripravený viesť stranu cez úskalia až k úspechom, ktoré v budúcich parlamentných voľbách dokážu urobiť stranu silnejšou a schopnou mať svoj koaličný potenciál.

K najväčším výhradám voči vašej osobe patrí práve strata podpory vo verejnosti - nízky volebný výsledok a ďalší pokles preferencií. Ako chcete podporu získať späť?
- Ani ja nie som nadšený posledným výsledkom parlamentných volieb, ale ponúka sa tu zamyslieť sa nad tým, akú formu a štýl politiky treba KDH dať, aby ho ľudia chápali ako dôležitú súčasť politického a verejného života. Tam by som rád sústredil pozornosť na nemateriálne hodnoty, ktoré považujem za rovnako dôležité ako radosť zo života, založenej na hmotných a materiálnych podkladoch. KDH má možnosti, ako politiku zlepšovať. Chcem vytvoriť profesionálne tímy, ktoré budú k dispozícii, aby sme sa včas a odborne pripravili na budúce parlamentné voľby, v ktorých sa budem snažiť, aby strana získala viac percent ako v predchádzajúcich voľbách. A k tejto vízii budem prizývať všetkých ľudí, ktorí budú chcieť pracovať.

Vo vašich kandidačných prejavoch padali dosť ostré slová... Napokon zápas o podporu a svoje videnie budúcnosti a politiky hnutia ste viedli takmer celý rok. Ako si chcete získať dôveru ľudí, ktorých presvedčil váš protikandidát?
- Nie som politik, ktorý vyhľadáva konflikty, skôr naopak. Snažím sa vždy hľadať spôsob, ako aj v prípade nedorozumení nájsť cestu, zvlášť, keď môžeme pomôcť hľadať nové metódy práce KDH. Som ochotný spolupracovať s Vladimírom Palkom, ale aj so všetkými ostatnými, ktorí boli akýmisi konkurentmi terajšej politiky vedenia strany - ak sú ochotní spolupracovať oni s nami. Sú za KDH zvolení do najvyšších ústavných funkcií, sú to naši priatelia, ľudia, ktorí zakladali KDH a ktorí sú za politiku KDH nielen teraz, ale aj v budúcnosti, zodpovední. Rokovanie snemu a voľba funkcionárov nemôže predsa niekoho odradiť od ideálov a hodnôt, na ktorých politiku uskutočňujeme. Som presvedčený, že náš vzťah v strane nie je založený na straníckej legitimácii alebo funkcii, ale na kresťanských hodnotách a princípoch, ktoré sú oveľa dôležitejšie.

Podľa Pavla Minárika výsledok snemu hovorí o odklone KDH od hodnôt, za ktoré bojovalo od začiatku 90. rokov, smerom k pragmatizmu. Je KDH pod vaším vedením pragmatickou stranou?
- Nie som pragmatik. Som politik, ktorý vyznáva isté hodnoty, o ktorých sa nevyjednáva. Obviňovať ma z pragmatizmu alebo niekoho iného, nie je namieste. Som principiálny v dodržiavaní a presadzovaní hodnôt a odmietam pragmatizmus ako jednu z metód, ktorú si môže dovoliť konzervatívna strana.

Budúcnosť KDH Palkovi ľudia vidia mimo parlamentu alebo v tesnej spolupráci s SDKÚ-DS...
- Kým budem predsedom hnutia ja, garantujem nedotknuteľnosť hodnôt, na ktorých budujeme politiku našej strany.

KDH však potrebuje priniesť "neošúchané" témy. SDKÚ je z opozičných subjektov najbližšou alternatívou pre vašich voličov. Čím sa chcete voči nej vymedziť?
- Vymedzenie je dané politikou, ktorú reprezentujeme. SDKÚ je pravicovo liberálnou, KDH je konzervatívnou pravicovou kresťanskodemokratickou stranou, ktorá má trochu inú predstavu o nemateriálnych hodnotách. Tie považujeme za rovnako dôležité ako materiálne hodnoty, ktoré liberálne strany viac preferujú ako svoje priority v politike.

Podľa Vladimíra Palka sa KDH nachádza v najväčšej kríze vo svojej histórii. Vy výsledok v parlamentných voľbách a rozčarovanie členov KDH tak nevnímate?
- Každý máme svoj spôsob hodnotenia. Problémy v strane sú a budeme ich musieť riešiť, ale rozhodne by som nehovoril o ťažkej kríze, ktorá by vyvolávala obavy o ďalší osud jednoty KDH.

Vaším prvým gratulantom po oznámení výsledku bol Vladimír Palko. Čo vám povedal?
- Zablahoželal mi a že prijíma výsledok, ktorý vzišiel z tajných volieb. Ja som ho poprosil o vzájomnú spoluprácu. V najbližších dňoch by sme sa mali stretnúť a ďalej spolupracovať na oblastiach politiky, kde Vladimír Palko dokázal mať nápady či už ako minister vnútra alebo ako poslanec NR SR.

Palko vám ponúkol pri oznámení svojej kandidatúry post prvého podpredsedu. O opačnom garde ste spolu nikdy nehovorili?
- Nie. Je samozrejmé, že obaja sme sa sústredili na zvolenie do funkcie predsedu. Preto som pred tým, ako boli známe výsledky, nerozmýšľal o iných ponukách pre mňa alebo pre niekoho iného. Osobne som vnútorne presvedčený o nevyhnutnosti rokovať s každým, kto vie KDH pomôcť.

Prečo ste nenavrhli na podpredsedov nikoho z jeho tímu?
- Takúto demokratickú možnosť navrhnúť kandidátov na podpredsedov som nechal aj iným. Predseda strany môže svojimi návrhmi na delegátov pôsobiť viac, strane som chcel preto nechať vnútornú slobodu a delegátom možnosť slobodne sa rozhodnúť a navrhnúť, koho oni považujú za prijateľného pre nich.

Nebol by to však jasný signál, že slová o spolupráci myslíte úprimne?
- Daniel Lipšic pred rokom na sneme v Trnave oznámil, že sa bude uchádzať o funkciu podpredsedu na riadnom sneme. Jeho kandidatúra bola teda známa.

Nebolo za tým to, že ste sa báli odmietnutia?
- Nie. Žiadna špekulácia ani iné dôvody tam neboli. Naozaj som ochotný spolupracovať s každým, kto je ochotný spolupracovať so mnou.

Daniela Lipšica navrhol Vladimír Palko. Napokon získal o pár hlasov väčšiu podporu ako vy. Čím si vysvetľujete takú vysokú podporu pre neho?
- Počet hlasov nie je smerodajný. Získal väčšinu potrebnú na zvolenie. A každý z nás sme kandidoval na inú funkciu.

Je to jediný človek, ktorý sa dostal do vedenia z krídla Vladimíra Palka...
- Žiadne názorové krídlo, žiaden iný tábor...

Aký dostane priestor, aby mohol presadzovať svoje videnie politiky KDH?
- Ako doteraz. Je to úplná sloboda, voľnosť názorov, myšlienok.

Podpredsedom sa opäť stal aj Martin Fronc. Palko tvrdí, že práve on ho pred dvoma rokmi nahováral, aby kandidoval proti vám na post predsedu hnutia. Má Fronc stále vašu dôveru?
- Martin Fronc je skúsený politik, ktorý si sám musí vybrať cestu svojej politickej kariéry. Ak má dôveru snemu, má aj moju dôveru.

Vás sa to nijako nedotýka, ak v minulosti robil kroky, aby ste už neboli ďalej predsedom KDH?
- Pre mňa sú tieto informácie úplne nové, nebudem sa k tomu vyjadrovať.

Rovnako to tvrdí aj Lipšic. Nemôže hnutiu osobná animozita skôr uškodiť ako pomôcť?
- Verím, že obaja majú zodpovednosť voči politike strany.

Ako chcete "ukočírovať" ich spoluprácu?
- Tak ako doteraz - pokojne a s rozvahou.

Ani na poslaneckom klube nepanovala dobrá nálada. Vládlo tam napätie medzi ľuďmi, ktorí podporovali vás a, naopak, Vladimíra Palka...
- Ja tú situáciu vôbec nehodnotím ako dramatickú a nehľadám dôvody na neochotu spolupracovať. Nevidím žiaden dôvod na paniku, ktorá by mala vzniknúť po sneme. Budem sa usilovať o dobré a priateľské a pre stranu prospešné metódy našej spolupráce.

Dostanú ľudia z okolia Vladimíra Palka dostatočný priestor na tvorbu politiky KDH alebo budú vytláčaní?
- Kým? Máte pocit, že som na sneme alebo v minulosti vystúpil proti niekomu len preto, že som sa ho snažil vytlačiť? Ani vo svojom nominačnom prejave som sa nedotkol Vladimíra Palka ani jedným slovom, ani nikoho iného z predsedníctva. Aj to je ústretovosť a vzťah, ktorý k týmto ľuďom prechovávam.

Budú mať teda svoj priestor?
- Žiadne vytláčanie, žiadne vymedzovanie. Budem sa tešiť, ak budú prinášať nové nápady. Sme jeden tím, sme členmi jednej politickej strany. Je to naša spoločná zodpovednosť.

01 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Danko odchádza v najnevhodnejšej chvíli 02 - Modified: 2003-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V únii budeme hľadať kompromisy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:09