StoryEditor

Tiene nad televíziou

09.01.2007, 23:00
Verejnoprávnosť STV je ohrozená - personálne zmeny nového generálneho riaditeľa Radima Hrehu po necelom mesiaci vo funkcii vyvolali obavy u časti odbornej verejnosti.

Verejnoprávnosť STV je ohrozená - personálne zmeny nového generálneho riaditeľa Radima Hrehu po necelom mesiaci vo funkcii vyvolali obavy u časti odbornej verejnosti. "Obavy o zachovanie verejnoprávneho charakteru sú na mieste vždy," hovorí mediálny analytik Samuel Brečka. Post šéfa verejnoprávnej televízie je podľa neho politický aj v iných krajinách. "O miere politického vplyvu na obsah vysielania však rozhoduje politická kultúra, ktorá je v každom štáte rozdielna," dodáva Brečka.

Podľa sociológa Pavla Haulíka bude politický tlak na STV pokračovať. "Smer je pri moci prvýkrát a pokušenie je príliš veľké." Na dôveryhodnosti občanov voči STV to však podľa neho nebude mať negatívny vplyv. "Verejnosť tieto zmeny až tak radikálne nevníma, keďže jedni politickí nominanti de facto striedajú iných."

Otázky pre Hrehu
Pozadím personálnych výmen na poste šéfredaktora spravodajstva Rolanda Kyška či šéfa publicistickej relácie Reportéri Eugena Korda sa bude na dnešnom zasadnutí zaoberať aj Rada STV. "Budem sa pýtať na dôvody," potvrdzuje odstupujúci predseda rady Miroslav Kollár. Ten sa k dnešnému dňu rozhodol odstúpiť z funkcie, keďže jeho názor nezodpovedá väčšinovej mienke členov rady. Pätnásťčlenná rada začiatkom decembra zvolila po polroku Hrehu za šéfa STV deviatimi hlasmi. Ostatných šesť členov rady českému mediálnemu analytikovi nedalo svoj hlas - boli neplatné.

Politika (ne)rozhoduje
Šéf STV politické tlaky odmieta - nie je to dôvod môjho konania. "Politici budú mať vždy tendenciu vstupovať do verejnoprávnych médií." Nový šéfredaktor spravodajstva Ján Šmihula, ktorý do funkcie nastúpil v pondelok, nechce zatiaľ nič komentovať. "Chcem sa plne venovať svojej práci."

Názory členov kontrolného orgánu televízie sú rôzne. Podpredseda Rady STV Peter Malec považuje doterajšie personálne zmeny za štandardné. "Každý generálny riaditeľ skôr či neskôr po nástupe do funkcie zmenil šéfov spravodajstva, publicistiky či programu." Naopak, Kollár hodnotí zmeny v kontexte vyjadrení samotného riaditeľa pokiaľ ide o politický tlak či koaličných politikov o delení vplyvu a politických dohodách. "Ak je to tak, že sa personálna politika STV robí na politickej pôde, znamená to koniec verejnoprávnosti a porušenie zákona."

Frontálny útok?
Na STV dohliada aj Rada pre vysielanie a retransmisiu a parlamentný výbor pre kultúru a médiá. "Naša pozornosť pokiaľ ide o STV či SRo je v porovnaní s komerčnými médiami dlhodobo zvýšená, keďže by mali byť výkladnou skriňou," hovorí šéfka licenčnej rady Valéria Agócs. O verejnoprávnosť STV sa na základe stretnutia s novým šéfom STV a jeho zástupcom Romanom Liptákom neobáva. "Mám taký dojem, že obidvaja páni sa budú snažiť o zachovanie všetkých prvkov verejnoprávnosti." Naopak, podľa člena parlamentného mediálneho výboru Tomáša Galbavého (SDKÚ) ide o frontálny útok na verejnoprávne médiá, ich nezávislosť a objektivitu. Situáciu v STV bude preto pozorne sledovať. Podľa Brečku nie je však kontrola verejnoprávnych médií dostatočná na to, aby mohla vzdorovať tlakom. "Politici tam majú svojich ľudí, ktorí tam nie sú na tlmenie politických tlakov, ale ich pretlmočenie."

Personálne zmeny po Hrehovi:

  • šéfredaktor spravodajstva Roland Kyška (Hreha ho odvolal z funkcie k 31. decembru a ponúkol mu post zástupcu šéfredaktora spravodajstva, ktorú Kyška odmietol.): "Po rozhovore medzi štyrmi očami som navrhol môj odchod z funkcie, s čím generálny riaditeľ súhlasil. Svoje pôsobenie v STV považujem za uzavretú kapitolu a dnes sa venujem svojej práci."
  • šéf publicistickej relácie Reportéri Eugen Korda (Hreha ho odvolal z funkcie v predchádzajúcich dňoch a ponúkol mu post zástupcu šéfa relácie. Korda to odmietol a chcel by odísť do konca mesiaca.): "Pán riaditeľ uviedol viacero dôvodov - od nespokojnosti s reláciou s reportážami o Hedvige Malinovej až po môj prístup k súdnym sporom (STV prehrala jeden spor za tri roky). V súkromí mi povedal, že chápe reportáž o Hedvige a že mi chce vyjsť v ústrety a vzhľadom na tlaky, ktoré na neho vyvíjajú politici, by mi rád ponúkol také riešenie, aké ponúkol pánovi Kyškovi."
  • na vlastnú žiadosť odstúpili šéf Komunikačného centra STV Branislav Zahradník a manažér Komunikačného centra STV Peter Kavecký. "Je to moje osobné rozhodnutie a chcem pôsobiť v komerčnej sfére. Nový manažment má mať svoju tvár. Politiku vylučujem," hovorí Zahradník.

Zdroj: hn, tasr

Rating hlavnej spravodajskej relácie STV (%)
Január 2006 - 13,2
Máj 2006 - 8,5
September 2006 - 9,6
November 2006 - 11,2
Zdroj: TNS SK-PMT

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 10:28