StoryEditor

Pellegrini ustál pokus o odvolanie, za návrh hlasovalo 62 poslancov

17.09.2019, 09:09
Autor:
redredTASRTASR
Premiér Peter Pellegrini osobne sledoval hlasovanie o jeho odvolaní.

Peter Pellegrini zostáva predsedom slovenskej vlády. Opozícii sa nepodarilo získať dostatok hlasov na jeho odvolanie z funkcie.

O kreslo ho chcela pripraviť preto, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

​Za odvolanie premiéra hlasovalo v pléne v utorok 62 poslancov, proti bolo 66, zdržali sa traja. Na odvolanie predsedu vlády je potrebných minimálne 76 poslancov. Hlasovaním o dôvere premiérovi ukončili poslanci mimoriadnu 50. schôdzu Národnej rady.

Youtube

​Diskusiu k návrhu ukončili poslanci v piatok pred polnocou. Debata trvala takmer 11 hodín. V pléne vystúpilo v piatok niekoľko poslancov, písomne prihlásených do diskusie bolo viac ako desať zákonodarcov.

Ako prvý vystúpil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý odôvodňoval iniciovanie schôdze takmer dve hodiny.

Diskusia o odvolaní Jankovskej

Premiér Peter Pellegrini sedel v rokovacej sále počas diskusie aj pri hlasovaní. V piatok reagoval na viaceré vystúpenia a faktické poznámky poslancov. Matovič tvrdil, že keby premiér odvolal Moniku Jankovskú z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti skôr, "vdýchol by nový život strane Smer-SD".

Pellegrini podotkol, že dôvody na jeho odvolanie sú slabé. Pripomenul, že Jankovská už vo funkcii nie je. Viacerí koaliční poslanci poukázali aj na komunikáciu opozičných poslancov s Kočnerom.

Opozičné OĽaNO, SaS, Sme rodina a nezaradený poslanec Richard Vašečka tvrdia, že keď premiér nenavrhol odvolať Jankovskú, prestal obhajovať záujmy občanov Slovenska a uprednostnil záujmy organizovaného zločinu a oligarchov. Problém navyše podľa opozície bagatelizoval.

"Týmto konaním sa predseda vlády Peter Pellegrini spreneveril svojmu poslaniu, svojmu verejnému prísľubu, voličom, ako i ostatným občanom SR, ktorých záujem by mal chrániť," uviedla opozícia v návrhu.

Vláda považovala návrh za účelovo vykonštruovaný

Opozícia doplnila, že po predložení prvého návrhu na odvolanie Pellegrini navyše schvaľoval a obhajoval nedemokratické konanie vládnych poslancov, ktorí "sabotovali ústavné právo opozície rokovať o dôvere vlády a jej člena".

Vláda s odvolaním premiéra nesúhlasila, nevidela naň žiadne relevantné dôvody. Opakovaný návrh opozície považuje za účelovo vykonštruovaný.

Kabinet pripomenul, že ho prekvapila mylná predstava navrhovateľov o ústavnom systéme SR, pretože predseda vlády podľa neho nemôže niesť zodpovednosť za priebeh rokovania a činnosť Národnej rady.

Pôvodne mal premiér čeliť odvolávaniu v piatok, následne v pondelok. Ani v jednom prípade sa schôdzu poslancom nepodarilo otvoriť, plénum totiž nebolo uznášaniaschopné.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:12