StoryEditor

Ako stúpala Ficova politická hviezda

15.06.2007, 00:00

1987 -- vstúpil do Komunistickej strany Slovenska.
1992 -- zvolený za poslanca za Stranu demokratickej ľavice (vznikla transformáciou KSS).
1996 -- bol horúcim kandidátom na predsedu SDĽ, pár hodín pred voľbou však kandidatúru stiahol v prospech Ľubomíra Fogaša. Dodnes nie je jasné, prečo tak spravil. Fico sa stal podpredsedom strany
1998 -- SDĽ vstúpila do koalície s SDK, SMK a SOP. Fico bol najpopulárnejším politikom SDĽ, nedostal však žiadnu funkciu, ostal len poslancom.
1999 -- "na základe osobného hlbokého nesúhlasu a sklamania z obsahu a štýlu politiky, ktorú po voľbách v roku 1998 realizovala tzv. vláda zmeny "založil Smer s prívlastkom Tretia cesta. Fico vtedy vyhlásil: "Nie je dôležité, či je mačka biela alebo čierna, ale či chytá myši."
2002 -- Smer šiel do volieb ako veľký favorit. Fico pred voľbami dokonca tvrdil: "Ak Smer nebude úspešný a nedosiahne svoj cieľ, to znamená byť pri zostavovaní vlády, Robert Fico z politiky odíde." Smer skončil v opozícii, Fico z politiky neodišiel.
2004 -- Fico úspešne rozbehol projekt integrácie ľavicových strán. Postupne pohltil SDA, SOP, SDSS aj SDĽ. Smer si k názvu doplnil "sociálna demokracia" a získal členstvo v Strane európskych socialistov. Fico definitívne obsadil pozíciu najpopulárnejšieho politika, Smer zas rebríček preferencií politických strán.
2006 -- Smer-SD jasne vyhral voľby, Fico sa stal predsedom vlády.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 00:56