StoryEditor

Veriteľ. Polícia hľadá páchateľa

"V súvislosti s informáciami, ktoré boli poskytnuté orgánom činným v trestnom konaní, bolo začaté trestné stíhanie vo veci zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie," povedala pre HN zástupkyňa bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Tatiana Kurucová.

Polícia začala vyšetrovať činnosť spoločnosti Veriteľ, ktorá v rokoch 2003 až 2005 oddlžovala zdravotnícke zariadenia. V prípade preukázania viny môže súd poslať zodpovedných do väzenskej cely až na dvanásť rokov.
Polícia koná na základe informácií rezortu financií. Ministerstvo podozrieva štátnu akciovku, že pri oddlžovaní zdravotníckych zariadení dokonca mohlo dôjsť ku korupcii. "Oddlženie zdravotníctva nebolo pripravené tak, aby vyčlenené finančné prostriedky boli použité transparentne, efektívne, účelne a hospodárne a nie je možné vylúčiť, že oddlžovanie bolo realizované v korupčnom prostredí," uvádza sa v správe, o ktorej predminulý týždeň začala rokovať vláda.
Rezort financií podal ešte v auguste dve trestné oznámenia na likvidátorku spoločnosti Veriteľ a správcu konkurznej podstaty Družstevnej zdravotnej poisťovne Perspektíva v konkurze. Likvidátorke rezort financií v správe vyčíta, že nedodala všetky záznamy týkajúce sa likvidácie spoločnosti Veriteľ, pri správcovi zase upozornil, že predával pohľadávky skrachovanej poisťovne Perspektíva, ktorú oddlžoval Veriteľ, za minimálnu hodnotu. "Rezort v súčasnosti pracuje na účtovných podkladoch pre policajné vyšetrovanie," uviedol hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Ľudia, ktorí spoločnosť viedli a kontrolovali, podozrenia odmietajú - Veriteľ podľa nich konal transparentne a v súlade so zákonom a nariadeniami vlády. Rokovania medzi vyjednávačmi spoločnosti a veriteľmi sa nahrávali a zapisovali. "Nie som si vedomá žiadnych prešľapov, pri likvidácii som postupovala v súlade so zákonom. Polícia ma zatiaľ nekontaktovala, keď sa tak stane, vysvetlím, čo budú žiadať," povedala pre HN likvidátorka Veriteľa Sylvia Bocková. Bývalý správca Perspektívy Tomáš Kozovský sa k stíhaniu zatiaľ odmietol vyjadriť.
Veriteľa založil štát s cieľom vyriešiť platobnú neschopnosť jednotlivých hráčov na poli poskytovania zdravotnej starostlivosti a zastaviť čoraz rýchlejšie zadlžovanie sa slovenského zdravotníctva. Dlhy v zdravotníctve vždy uhrádzal štát, za neefektívne hospodárenie subjektov rezortu zdravotníctva neniesli manažmenty žiadne následky. Štát na zaplatenie dlhov postupne vynaložil viac ako dvadsať miliárd korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 19:16