StoryEditor

Myši nakazené chrípkou môžu znamenať zlom v liečení

04.02.2008, 13:23
Autor:
SITASITA

Vďaka prvým myšiam, ktoré sa môžu nakaziť chrípkou, má veda nové šance na nájdenie liečby kašľa, kýchania, ale aj astmy. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes zverejnil magazín Nature Medicine. Vedci na univerzite Imperial College v Londýne vytvorili geneticky modifikované myši, ktoré nakazili vírusom chrípky. Ten za bežných okolností napáda iba ľudí a šimpanzy. Výhodou je, že bude jednoduchšie testovať nové lieky a spôsoby liečenia aj pre iné dýchacie problémy, napríklad astmu alebo bronchitídu. "Tieto myšie modely by mali znamenať zlepšenie výskumných snáh vo vývoji nových liečení pre bežnú chrípku, rovnako ako pre potenciálne smrteľné ochorenia ako akútna astma a COPD (chronické obštrukcie dýchacích ciest, napríklad chronická bronchitída)," uviedol líder vedeckého tímu profesor Sebastian Johnston.
Nový objav privítal aj výkonný šéf Britskej rady pre lekársky výskum Sir Leszek Borysiewicz, ktorý projekt financoval. Podľa jeho slov by výskum "otvoril nové spôsoby pri nachádzaní liečenia, ktoré bolo dlhé roky odkladané a poskytne nám možnosť pre ďalšie budúce prelomy.
Rhinovírusy, ktoré spôsobujú väčšinu prechladnutí, objavili pred 50 rokmi, ale ich štúdium bez možnosti experimentovania na myšiach bolo zložité.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 06:43