TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová vetovala volebný zákon. Kvôli moratóriu na prieskumy zvažuje aj ďalšie kroky

06.11.2019, 12:21
Autor:
klklTASRTASR
Podľa prezidentky je novela volebného zákona v rozpore s viacerými právami. Nie je jasné, či sa parlamentu podarí jej veto prelomiť.

Prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla, že nepodpíše predĺženie moratória na predvolebné prieskumy zo 14 na 50 dní. "Vraciam národnej rade novelu volebného zákona," povedala Čaputová.

Prezidentka sa môže obrátiť na Ústavný súd

Podľa prezidentky je zákon v rozpore s viacerými právami. "Som presvedčená, že je v rozpore s viacerými právami garantovanými v Ústave," dodala. V prípade, že parlament jej veto prelomí, obráti sa na Ústavný súd. 

Nie je však jasné, či poslanci jej veto prelomia. Predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár avizoval, že bude navrhovať, aby jeho strana návrh opätovne nepodporila. 

"Považujem za veľmi zlé to zvýšiť na 50 dní," skonštatoval Bugár v súvislosti s moratóriom. Zatiaľ nepovedal, či sa v tejto súvislosti obrátia na Ústavný súd, podľa jeho slov o tom ešte musia hovoriť v klube.

Môžu mať dostatok hlasov

Poslanci Národnej rady SR v závere októbrovej schôdze parlamentu odobrili pozmeňujúci návrh k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ním zmenili aj zákon o volebnej kampani.

Odsúhlasili tak predĺženie moratória na prieskumy zo 14 na 50 dní pred voľbami. Zmeny sa majú týkať už budúcoročných parlamentných volieb. 

Za zákon hlasovalo 74 poslancov. Prešiel hlasmi Smeru, SNS, ĽS NS s pomocou jedného poslanca z Mosta-Híd a troch nezaradených poslancov, ktorí zvyknú hlasovať s koalíciou. Na prelomenie veta prezidentky je potrebných 76 hlasov. 

Pri prvom hlasovaní však niektorí poslanci chýbali, vrátane Andreja Danka a Mariana Kotlebu. Ak by hlasovali kompletné kluby Smeru, SNS a ĽS NS spolu s nezaradenými poslancami, na prelomenie veta by to stačilo. 

Kritika z vlády

Výhrady voči 50-dňovej lehote mali aj predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Predĺženie moratória bolo podľa Lajčáka krátkozrakým politickým riešením, ktoré znižuje prestíž SR.

Pellegrini by chcel, aby Slovensko bolo "na prvých priečkach v iných rebríčkoch, a nie spolu s Kamerunom a Tuniskom v prípade krajín s najdlhšie trvajúcimi moratóriami na predvolebné prieskumy".

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:49