StoryEditor

Na severe Číny vysychajú rieky a nádrže

19.06.2007, 13:38
Autor:
SITASITA

Oheň vo vzácnych lesoch na okraji Pekingu opäť rozohnil obavy hlavného mesta Číny o oslabujúcich sa zásobách vody počas pretrvávajúceho sucha a zvyšujúcich sa teplôt vzduchu. Oheň sa prehnal borovicovým lesom v západnom Pekingu na začiatku minulého mesiaca, počas najhorúcejšieho zaznamenaného mája v čínskych dejinách, čím zničil les, ktorý bol jednou z mála zelených plôch v inak neúrodnom kraji. "Nemáme vodu na to, aby sme bojovali s ohňom, celý rok tu nepršalo, čiže les bol vyschnutý," povedal pracovník lesa Malan v pekinskej štvrti Mentougou. "Úrady povolali vyše tisíc vojakov, ktorí použili hasiace prístroje a bomby na zahasenie plameňov. Mali sme šťastie, že vietor fúkal správnym smerom, inak by sa zničilo viac lesa," dodal. Oheň sa objavil iba niekoľko kilometrov od vysušeného dna najväčšieho prítoku rieky Yongding. Severná Čína bojuje so suchom, ktoré pretrváva takmer 10 rokov, vďaka čomu miznú rieky a rezervoáre vody sa pomaly vysušujú. Hladina vody vo vodnej nádrži Guanting v Pekingu zodpovedá iba trom percentám jeho kapacity, ktorá predstavuje 4,2 miliardy metrov kubických. Ako uviedol vodohospodársky expert z environmentálneho združenia Dobrovoľníci zelenej Zeme Junfeng Zhang, za vysušením hlavného rezervoáru môže stáť i výstavba vodných nádrží na hornom toku rieky, ale najmä globálne otepľovanie a nedostatok zrážok.
Čínske úrady v poslednom období pripustili, že globálne otepľovanie je minimálne jednou z príčin nepríjemne vysokých teplôt vzduchu, ktoré zasiahli sever krajiny. Tri menšie nádrže na 100-kilometrovom úseku rieky Yongding pod rezervoárom Guanting ešte slúžia svojmu účelu, keďže si ich obyvatelia ako neoceniteľný zdroj vody pre zavlažovanie a priemyselné účely úzkostlivo strážia. Najnižšie položená nádrž je v tesnom susedstve najväčšej oceliarne v Pekingu, ktorá má na svedomí aj znečistenie v meste. Pod touto továrňou rieka už viac nejestvuje. Vďaka tomu i známy Most Marca Pola stojí nad vysušeným korytom niekdajšej rieky. "Každý tu šetrí vodou. Jednoducho musíme," povedal Zhongmin Zhang, poľnohospodár z oblasti pri nádrži Guanting. "Vody za posledné roky ubúda a jej cena neúmerne stúpa," dodal.
Podľa vládnych štatistík na jedného obyvateľa Pekingu ročne pripadá 300 metrov kubických vody, čo je jedna osmina z celonárodného priemeru a jedna tridsatina zo svetového priemeru. Úrady v Pekingu, ktorý na rok bude hostiť olympijské hry, už dlho varujú pred akútnym nedostatkom vody. Napriek rozšíreným obavám o cene vody a environmentálnom dopade odklonenia rieky Yangzte, projekt verejnosť schvaľuje, keďže ide o neoceniteľné zásoby pre 15-miliónové hlavné mesto.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:44