StoryEditor

Autori kampane Právo na život zavádzajú verejnosť

22.09.2007, 17:01
Autor:
TASRTASR
Autori kampane Právo na život zavádzajú verejnosť, keď tvrdia, že na bilborde zobrazujú interrupciu v 11. týždni a že "toto je na Slovensku legálne". Pre TASR to uviedla Oľga Pietruchová zo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo.

Podľa zákona o umelom prerušení tehotenstva "žene sa umelo preruší tehotenstvo, ak o to písomne požiada, ak tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov...," hovorí Pietruchová s dodatkom, že podľa vyhlášky č. 74/1986 Zb sa trvanie tehotenstva ráta v dokončených týždňoch počínajúc prvým dňom poslednej menštruácie.

"Nakoľko k fertilizácii dochádza počas ovulácie v strede cyklu, je skutočný vek embrya o dva týždne nižší ako je daný týždeň tehotenstva," upozorňuje. Podľa autorov kampane však "dotyčný vizuál ukazuje potratený plod vo veku 11 týždňov od počatia."

"Zobrazený plod bol teda podľa slovenských štandardov potratený v 13. týždni tehotenstva, kedy sa už interrupcia u nás na žiadosť ženy nevykonáva," reaguje Pietruchová. Dodáva, že hoci sa tento časový posun môže zdať nepodstatný, na konci prvého trimestra sa plod vyvíja veľmi rýchlo kým v 11. týždni tehotenstva má cca 30 mm, v 13. týždni je to už cca 80 mm, čo zhruba môže zodpovedať fotografii. "Navyše, väčšina interrupcií sa u nás vykonáva do 8. týždňa tehotenstva, teda do 6. týždňa vývoja embrya, kedy je jeho veľkosť cca 10 mm a hmotnosť cca 1 gram," uzatvára Pietruchová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 05:54