TASR/Petr David Josek
StoryEditor

Slovenské súdy sa budú musieť znovu zaoberať Babišovou žalobou, rozhodol Ústavný súd

28.11.2019, 14:21
Autor:
ČTKČTK
Ústavný súd v podstatnej časti vyhovel sťažnosti českého premiéra Andreja Babiša.

Slovenské súdy sa budú musieť znovu zaoberať žalobou českého premiéra Andreja Babiša, že je v dokumentoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene.

Na neverejnom zasadnutí o tom v utorok rozhodol príslušný senát Ústavného súdu, ktorý v podstatnej časti vyhovel Babišovej ústavnej sťažnosti. Vyplýva to z dnešného oznámenia Ústavného súdu.

V roku 2017 pritom iný senát Ústavného súdu rozhodol v spomenutej záležitosti v neprospech Babiša.

Vtedy vyhovel ústavnej sťažnosti Ústavu pamäti národa, ktorý spravuje zväzky po ŠtB.

Rozhodovať bude Krajský súd

Podľa najnovšieho rozhodnutia trojčlenného senátu Ústavného súdu verdikty Krajského aj Najvyššieho súdu porušili Babišovo právo na súdnu ochranu aj právo na spravodlivé súdne konanie podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Naopak ústavní sudcovia nevyhoveli Babišovej sťažnosti, že rozhodnutiami všeobecných súdov sú porušované jeho práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena, rovnako ako právo na ochranu pred neoprávneným zásahom do súkromného a rodinného života.

Po rozhodnutí Ústavného súdu bude v prípade opätovne rozhodovať Krajský súd v Bratislave, ktorý sa bude musieť riadiť verdiktom ústavných sudcov.

Spoluprácu s ŠtB odmieta

Babiš dlhodobo popiera, že s ŠtB spolupracoval. V roku 2012 kvôli tomu podal na bratislavskom súde žalobu na ÚPN a súdy mu následne dali za pravdu.

Obrat však nastal po predminulom verdikte senátu Ústavného súdu, ktorý na podnet ÚPN rozhodnutia Krajského súdu aj Najvyššieho súdu zrušil.

Ústavný súd vtedy okrem iného konštatoval, že žalovanou stranou v spore nemal byť ÚPN, a spochybnil tiež vierohodnosť bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí na súdoch vypovedali v prospech Babiša a ktorých výpovede boli kľúčové.

V obnovenom konaní potom Krajský súd vlani v januári Babišovu žalobu zamietol. Babiš následne neuspel ani s mimoriadnym opravným prostriedkom na Najvyššom súde. Proti týmto dvom rozhodnutiam všeobecných súdov Babiš podal ústavnú sťažnosť.

Kvôli sporu o evidencii vo zväzkoch ŠtB Babiš vlani podal na Slovensko sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý ju však odmietol.

01 - Modified: 2024-05-05 11:37:58 - Feat.: - Title: Koalícia za Harabinom nestojí. Hlas ani Smer sa s jeho nomináciou do Súdnej rady "úplne nestotožňujú" 02 - Modified: 2024-05-02 15:55:23 - Feat.: - Title: "Nedodržiavajú zákon." SaS kritizuje odklad voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-05-02 11:31:10 - Feat.: - Title: Minister Susko nevidí problém v presunutí voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-05-02 09:29:00 - Feat.: - Title: Voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu presunuli poslanci na ďalšiu schôdzu 05 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 05:36