StoryEditor

KDH odmieta nahradiť Mečiara

28.11.2007, 23:00

Vstup do vládnej koalície po boku Smeru a SNS je v súčasnej situácii pre opozičné KDH neprijateľný. Zhodujú sa na tom aj tí poslanci hnutia, ktorí po minuloročných parlamentných voľbách presadzovali spoločnú vládu s Robertom Ficom. "Vylučujem akúkoľvek účasť KDH  na podiele moci s týmito politickými stranami a považujem to len za zavádzanie slovenskej verejnosti. KDH je dnes opozičnou politickou stranou a takouto aj zostaneme," povedal pre HN líder kresťanských demokratov Pavol Hrušovský. KDH však nevylučuje, že by podporili menšinovú vládu HZDS a SNS.
Slota o posúvaní "inde"
Možnosť vstúpiť do koalície sa KDH čiastočne otvorila po prehĺbení koaličnej krízy, keď predseda HZDS Vladimír Mečiar včera vyhlásil, že premiér Fico chce ľudovcov vytlačiť z vládnej koalície. Fico na rokovaní Koaličnej rady hovoril o možnom otvorení otázky zrušenia tzv. Mečiarových amnestií a preukazovania pôvodu majetku, ktoré sú tradičnou agendou KDH. Líder SNS Ján Slota na otázku, či si vie predstaviť výmenu HZDS za KDH, včera odpovedal: "Osobne si myslím, že tá zostava sa môže posunúť niekde inde." Slota už začiatkom tohto roka povedal, že by si vedel predstaviť rozšírenie trojkoalície práve o KDH. "Možná je aj štvorkoalícia. Mne by sa páčila ústavná väčšina, pretože by sme mohli zmeniť niektoré ustanovenia ústavy," povedal v januári v TV Markíza.
Príliš lacný krok?
Žiadne rokovania o vstupe do koalície s KDH neboli -- zdôraznil Hrušovský. "Bol by to príliš lacný politický krok," domnieva sa poslanec KDH František Mikloško. Aj podľa jeho kolegu Pavla Abrhana musí premiér niesť zodpovednosť za výber koaličných partnerov po parlamentných voľbách. "Môžeme len rešpektovať, že si vtedy zvolil najhorší možný variant koalície." Rovnako predčasné voľby sú pre Abrhana otáznikom, ktorý musí vyriešiť premiér Fico. "Ak sa rozhodol rozpustiť koalíciu, má asi zabezpečenú väčšinu v parlamente -- niečo sa ukázalo už pri hlasovaní o programe mimoriadnej schôdze NR SR, ktorá sa mala venovať odvolaniu Pašku, za schválenie programu hlasoval klub ĽS-HZDS, ale nie celý," upozornil Abrhan. Jedným z riešení koaličnej krízy by bol aj odchod ĽS-HZDS z koalície a menšinová vláda Smeru-SD a SNS. Tento scenár je ochotný za istých okolností podporiť Mikloško. "Schengen, euro -- je v záujme krajiny, aby mala v tejto chvíli vládu."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:51