TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Slovenskí vojaci v Iraku sú v poriadku. Ďalší postup sa bude koordinovať aj s miestnou vládou

06.01.2020, 19:02
Autor:
TASRTASR
Iracká vláda by sa mala v najbližších dňoch vyjadriť k spolupráci s NATO pri výcviku irackých ozbrojených síl.

Slovenský veľvyslanec pri NATO na pondelkovom zasadnutí Severoatlantickej rady v Bruseli požiadal o úzke konzultácie so spojencami z krajín NATO a s irackou vládou. Urobil tak na základe inštrukcie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Informovali o tom z tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR.

Iracká vláda by sa mala v najbližších dňoch vyjadriť k spolupráci s NATO pri výcviku irackých ozbrojených síl, priblížil tlačový odbor Úradu vlády SR. "Prebieha úzka koordinácia s irackou vládou, momentálne je dohodnuté prerušenie výcvikových aktivít," uviedol.

Veľvyslanci členských krajín Severoatlantickej aliancie na pondelkovom stretnutí jednomyseľne konštatovali, že všetci príslušníci výcvikovej misie v Iraku sú v bezpečí. V prípade potreby sú pripravené evakuácie na bezpečnejšie základne alebo do okolitých bezpečných krajín, uvádza ÚV.

Vojaci sú v poriadku

Ministerstvo obrany (MO) SR bude rešpektovať kolektívne rozhodnutie spojencov z krajín NATO. Informovala o tom hovorkyňa MO Danka Capáková.

"O ďalšom postupe budeme bližšie informovať po podrobnom oboznámení sa so závermi Severoatlantickej rady. So slovenskými vojakmi v Iraku sme v pravidelnom kontakte," povedala Capáková.

Pripomenula, že plnenie operačných úloh smerom k výcviku bezpečnostných síl Iraku je naďalej pozastavené. Situácia je nateraz stabilizovaná a vojaci sú v poriadku.

"Zároveň však zdôrazňujeme, že situáciu aj naďalej nepretržite monitorujeme a v prípade zmeny vývoja sme pripravení bezodkladne konať," uviedol rezort obrany.

Misiu zmrazili

Spojenci z krajín NATO dočasne zmrazili svoju výcvikovú misiu v Iraku, po dohode s irackými orgánmi sú však pripravení v nej pokračovať. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po pondelňajšom zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) v Bruseli.

Napätie na Blízkom východe eskalovalo po piatkovom (3. 1.) útoku americkej armády, po ktorom zomrel iránsky generál Kásem Solejmání. Situácia sa bezprostredne týka aj siedmich slovenských vojakov, ktorí v Iraku plnia úlohy výcvikovej misie NATO.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:05