StoryEditor

Gašparovič aj Radičová by zmenili volebný zákon

05.04.2009, 12:22
Novozvolený prezident Ivan Gašparovič aj neúspešná kandidátka Iveta Radičová sa zhodli na potrebe zmeny volebného zákona.

Podľa Ivety Radičovej je dvojtýždňové obdobie na kampaň málo na to, aby sa kandidát stretol s občanmi. Gašparovič mal zas výhrady k moratóriu, ktoré podľa neho nikto nedodržiava ale nič sa s tým nerobí.

"Ak za porušenie nie je sankcia, tak je to zbytočné," povedal. Zároveň dodal, že v prípade, ak by vláda alebo poslanci predložili zmenu zákona, podporil by ju. Hlava štátu povedala, že je potrebné mať prezidenta, ktorý rozumie občanom. Prezident by nemal vytvárať politickú nervozitu ale byť tým, ktorý dokáže ukľudniť. "Hľadať vždycky prostriedok dohody, alebo aspoň určitého kompromisu." Podľa Gašparoviča treba urobiť všetko pre to, aby dali ľuďom prácu, umožnili im študovať a zakladať rodiny.


Iveta Radičová naopak povedala, že prezident by "nemal byť len a len hovorcom vlády, mal by byť hovorcom občanov." Radičová sa nechcela vyjadriť k tomu, či sa bude v budúcnosti uchádzať o post predsedkyne SDKÚ-DS. Rozhodnúť musí podľa nej strana, ktorej prezídium sa zíde už v utorok. "Výsledky volieb sú pre mňa výzvou," dodala.

Na otázku, či bude schopný komunikovať s HZDS Gašparovič povedal: "Musí byť vôľa na obidvoch stranách." Prezident je podľa neho povinný komunikovať so všetkými stranami, ale nie byť rozhodcom straníckych problémov. Radičová podľa vlastných slov dúfa, že v budúcnosti bude vzájomná komunikácia prezidenta s opozíciou lepšia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:58