StoryEditor

Súd zatra rozhodne o Gabčíkove

26.11.2007, 17:15
Okresný súd Bratislava II. bude zajtra rozhodovať o platnosti zmluvy týkajúcej sa prevádzky vodnej elektrárne v Gabčíkove, ktorá nebola súčasťou privatizácie elektrání.

Po podpísaní zmluvy v marci 2006 štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba ovládli Slovenské elektrárne, ktorých majoritným vlastníkom je taliansky Enel, aj tento energetický zdroj. Ak by súd vyhlásil zmluvu za neplatnú, elektráreň s výkonom 720 megawattov, by znova mohol ovládnuť štát.

Slovenské elektrárne získali Gabčíkovo bez verejnej súťaže. Generálna prokuratúra začiatkom marca tohto roku presvedčila Úrad pre verejné obstarávanie, že urobil chybu, keď umožnil podniku prevádzkovať elektráreň bez tejto súťaže. Úrad si chybu priznal a následne podal žalobu na súd. Dovtedy zmluvu posudzoval ako koncesiu na služby, a teda predpokladal, že je mimo jeho kompetencie. Tým však podľa prokuratúry porušil zákon. „Slovenské elektrárne sa k tejto téme nebudú vyjadrovať, kým nebude známy výstup spoločnej komisie, ktorej vznik vo februári avizoval premiér Robert Fico a generálny riaditeľ Enelu Fulvio Conti," povedal včera ich hovorca Juraj Kopřiva.

Zo zmluvy o prevádzke Gabčíkova vyplýva, že Slovenské elektrárne ho dostali do prenájmu na 30 rokov. „Pre Slovensko je zmluva nevýhodná," tvrdí štátny tajomník ministerstva životného prostredia Dušan Muňko.

Slovenské elektráne majú podľa Muňka skončiť tento rok so ziskom asi 15 miliárd korún. Tým už budú mať podľa neho zaplatenú takmer celú sumu, za ktorú Slovensko tento podnik predalo (za 31,35 miliardy korún). Kopřiva „nechce tieto špekulácie komentovať.“

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 05:31