StoryEditor

Slovensko opustila blbá nálada

26.12.2007, 19:12
Slovensko definitívne opustila "blbá nálada". Takmer dve tretiny ľudí považujú práve sa končiaci rok 2007 za priaznivý.
Slováci hodnotia uplynulý rok pozitívne. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN vypracovala agentúra Focus. „Prekvapuje ma vysoká miera spokojnosti ľudí,“ hovorí sociológ Focusu Martin Slosiarik.

Ľudia sa podľa neho konečne dokázali spätne pozrieť na uplynulý rok bez toho, aby sa v prevažnej miere len sťažovali alebo nadávali. Naopak, nespokojnosť uviedla len tretina opýtaných. „Zdá sa, že makroekonomické ukazovatele sa začali odrážať aj na domácnostiach, ich peňaženkách a celkovej životnej úrovni.“

Spokojnosť vyšla z Bratislavy

Už minulý rok pritom naznačoval, že na Slovensku sa po rokoch udomácňuje optimizmus. V podobnom prieskume, ktorý vlani vypracoval Ústav pre výskum verejnej mienky, dosahoval optimizmus ľudí v porovnaní s minulosťou rekordnú úroveň. Aj tak však v roku 2006 bola spokojná so svojím životom necelá polovica obyvateľstva. V hodnotení roku 2007 však spokojnosť zasiahla viac než polovicu populácie.

Doteraz jednoznačne najspokojnejšia časť Slovenska bolo hlavné mesto a jeho blízke okolie. Spôsobovala to najmä vyššia životná úroveň a nižšia nezamestnanosť v tejto oblasti.

Paradoxné KDH

Podľa najnovšieho prieskumu hodnotí rok 2007 priaznivo celé Slovensko. Najviac to cítiť v Žilinskom a Trenčianskom kraji. Sociológ Martin Slosiarik upozorňuje, že pod tento stav sa mohli podpísať rozvoj investícií či výstavba diaľnice v Žilinskom kraji. „Efekty týchto zlepšení života občanov sa začali prejavovať.“ Faktom je, že v oblasti Žiliny a Trenčína majú silnú pozíciu vládne strany. Podľa Slosiarika najmä priaznivci Smeru cítia, že politike premiéra Roberta Fica, ale aj samotnej strane sa darí.
Trochu prekvapilo, že najspokojnejšími obyvateľmi Slovenska sú priaznivci opozičného KDH. Sociológ to vysvetľuje tým, že ich pohľad na svet ovplyvňuje viera. „Voliči KDH sú v prevažnej miere hlboko veriaci ľudia, ktorí vnímajú svet vyrovnanejšie, ktorí sú vnútorne zmierení.“  Na opačnej strane skončili voliči SMK.

Ako by ste zhodnotili rok 2007?
Priaznivý    64 %
Nepriaznivý    34 %
Neviem    2 %

Zdroj: Focus
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:09