TASR/S. Písecký
StoryEditor

Vláda schválila zrušenie diaľničných známok

12.02.2020, 11:14
Autor:
TASRTASRpebpeb
Diaľničné známky za užívanie vymedzených úsekov ciest by sa mali zrušiť.

Diaľničné známky za užívanie vymedzených úsekov ciest by sa mali zrušiť.

Vláda v stredu schválila návrh na zrušenie zákona o diaľničnej známke, ktorý na rokovanie predložil predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

​Kabinet zároveň schválil aj skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu. Parlamentná schôdza by sa mala konať začiatkom budúceho týždňa. V prípade schválenia zmien poslancami ich musí ešte odobriť prezidentka.

​Zuzana Čaputová môže vrátiť parlamentu zákon s pripomienkami do 15 dní od doručenia schváleného zákona. Čiže ak poslanci opatrenia budúci týždeň schvália, prezidentka o ich prípadnom vetovaní môže rozhodnúť až po termíne volieb, ktoré sa budú konať 29. februára.

Ide o Dankov zámer

"Navrhuje sa zrušiť povinnosť úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov ciest z dôvodu nedostavanej diaľničnej siete a zvýšenie disponibilného príjmu obyvateľstva," konštatuje sa v dôvodovej správe. Účinnosť sa navrhuje od 1. januára 2021.

Naliehavosť prijatia návrhu zákona bola odôvodnená aktuálnou situáciou, ktorá si vyžaduje účinné riešenia v záujme zvýšenia disponibilného príjmu širokých skupín obyvateľstva znížením ich výdavkov na platenie diaľničných známok.

Zámer zrušiť diaľničné známky pre fyzické osoby a právnické osoby s vozidlom do 3,5 tony predstavil v utorok predseda parlamentu a SNS Andrej Danko.

​Podotkol, že to bola jedna z podmienok mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má uskutočniť. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) vyčíslil, že toto opatrenie by malo stáť približne 70 miliónov eur.

Diaľničiari bijú na poplach

Ak budú zrušené diaľničné známky, Národná diaľničná spoločnosť tvrdí, že nebude schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic. 

"Národná diaľničná spoločnosť s príjmami z diaľničných známok počíta, bez nich nie je schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic, investície do diaľnic v prevádzke a splácanie existujúcich investičných úverov," varujú diaľničiari.

Ak o tieto zdroje prídu, musia byť podľa nich nahradené. Konkrétne navrhujú prevádzkové dotácie zo štátneho rozpočtu.

V prípade výpadku príjmov musia byť nahradené inými zdrojmi zo štátneho rozpočtu. V opačnom prípade nebude možné zabezpečiť prevádzkovú schopnosť diaľnic a ich bezpečnosť. Bude ohrozená platobná schopnosť NDS a hrozí cross default od bánk.

Vláda schválila necelé tri týždne pred voľbami aj ďalšie opatrenie, ktoré zaťažia verejný rozpočet. Konkrétne ide o zvýšenie prídavku na dieťa a zavedenie 13. dôchodku. Celkovo by mali tieto dve opatrenia stáť 650 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:34