TASR – Jakub Kotian
StoryEditor

Budúca koalícia chce stavať nájomné byty. Na spôsobe financovania sa nedohodli

09.03.2020, 17:23
Autor:
TASRTASRklkl
O tom, či by sa dali byty stavať z verejných financií rokovali zástupcovia strán s ekonomickými expertmi.

Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktorý je poverený zostavením novej vlády, je možné financovať výstavbu nájomných bytov aj z iných zdrojov, ako navrhuje hnutie Sme rodina.

Práve o možnosti vyňať niektoré štátne podniky z okruhu verejných financií a nezaťažovať tak investičnými úvermi štátny rozpočet, rokovala v pondelok na pôde Rady pre rozpočtovú zodpovednosť skupina ekonomických expertov. Pokiaľ sa táto možnosť nepotvrdí, vidí Matovič zdroj financií napríklad v úsporách nazhromaždených v 2. dôchodkovom pilieri.

"Ak by sme ľuďom vytvorili napríklad investičný fond, ktorý by investoval do nájomných bytov, tak si myslím, že mnoho ľudí, ktorí sú sporitelia v druhom pilieri, by chceli takto zhodnocovať svoje peniaze," povedal Matovič novinárom pri príchode na rokovanie. Možností je podľa šéfa hnutia OĽaNO viac a o tom, ktorá je správna, by malo rozhodnúť práve pondelkové stretnutie.

Byty stavať chcú

Matovič potvrdil, že výstavbu nájomných bytov, ktorú presadzuje hnutie Sme rodina, podporuje a bude hľadať spôsob, ako tento predvolebný sľub budúceho koaličného partnera splniť.

Hoci sa pravdepodobne nepodarí naplniť avizovaný počet 25-tisíc postavených nájomných bytov ročne, o možnostiach podľa neho musia budúcu vládu presvedčiť odborníci.

"Dôležité je začať, hľadať dobrú vôľu," povedal Matovič. Podľa šéfa OĽaNO mladé rodiny nájomné byty potrebujú. "Pre tých ľudí je dôležité, aby mali možnosť kde bývať a lacno bývať. Nájomné byty sú cesta," dodal.

Aj lídri Sme rodina  a SaS po stretnutí povedali, že našli zhodu na tom, že nájomné byty chcú stavať. Otázkou zostáva, koľko ich bude a ako budú financované. Boris Kollár priznal, že už netrvá na množstve 25-tisíc bytov ročne.

Základné opatrenia

"Uvidíme, koľko sa vygeneruje možností výstavby bytov, ako sa k tomu postaví súkromný sektor. Tie byty môžu byť od tisícky až kľudne po 10-tisíc bytov ročne," pvoedal Kollár.

Richard Sulík pripomenul päť základných opatrení, ktoré chce nová koalícia hneď zaviesť tak, aby motivovala aj súkromníkov stavať nájomné byty. 

Podľa Sulíka treba v prvom rade vyriešiť problém s neplatičmi. "Po druhé skrátiť dobu odpisov zo štyridsať na dvadsať rokov," povedal Sulík. Ďalším opatrením má byť vznik realitných fondov, ďalej chcú dovoliť dôchodkovým a správcovským spoločnostiam umožniť investovať do realít. A v poslednom rade chcú zjednodušiť byrokraciu. "Masívne zjednodušme stavebné a územné konanie," povedal Sulík. 

Vláda sa kreuje

Matovič po stretnutí zároveň potvrdil, že rozdelenie postov vo vláde je už takmer dohodnuté. Verí, že zajtra by mohli mať finálnu verziu. Konkrétne mená však stále nechcel povedať. 

Matovič poznamenal, že nie všetko, čo bolo medializované o prerozdelení ministerstiev, je pravdivé. Naznačil, že v súčasnosti rokujú ešte o kompetenciách jednotlivých ministerstiev a detailoch.

Podľa vlastných slov verí, že "detaily nikoho nevyrušia tak, aby sme to museli nanovo skladať". Na otázku, kedy sa verejnosť dozvie zloženie vlády a nominácie, odpovedal, že čoskoro. Podľa Sulíka by sa to mohlo oznámiť v stredu. 

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:55