StoryEditor

Peniaze sa dotlačiť dajú, lekári nie

10.03.2020, 23:00
Ak by sme chceli do zdravotníctva naliať toľko peňazí, koľko všetci aktéri vyžadujú, dospeli by sme k sume šesť miliárd eur, povedal v rozhovore HN šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana.

Inštitút zdravotníckej politiky sa ako kontrolný úrad musí venovať aj citlivým témam, ktoré nie vždy vyhovujú politikom. Do akej miery máte autonómiu na ministerstve?
Budúci minister alebo ministerka je náš jediný šéf, čiže všetko závisí od toho, kto to tu bude riadiť a, pochopiteľne, od jeho priorít. Veríme, že vzhľadom na naše výsledky za posledných pár rokov nebude mať nikto potrebu blokovať naše projekty. Pre nás je dôležité programové vyhlásenie vlády. Máme viacero veľmi urgentných problémov a máme svoje preferencie, ktoré treba riešiť. No ak nám niekto povie, že toto je priorita, tak sa tomu určite prispôsobíme. Potrebujeme jasne vedieť, aké sú priority a rámce. Na každý projekt pripravíme analytické výstupy a je už na vedení, ako si to vykomunikuje, dohodne či využije v praxi.


V predvolebných debatách sa hneď po justícii spomínalo najviac práve zdravotníctvo. Myslíte si, že budúca vláda sa bude aj naďalej sústreďovať na tento rezort?
Verím, že budúce vedenie bude mať zdravotníctvo ako prioritu, nielen na papieri, ale aj v praxi. Uvidíme to pomerne rýchlo, a to podľa toho, čo bude v programovom vyhlásení vlády a či sa nám uvoľnia nejaké zdroje. Tým nechcem povedať, že by bývalé vedenie nemalo zdravotníctvo ako prioritu, ale my potrebujeme výrazne dofinancovanie a uvoľnenie kapacít, aby sme sa dokázali posunúť na úroveň západoeurópskych krajín.


Čo je podľa vás úplne prvá vec, ktorú bude nový kabinet musieť riešiť?
Rozpočet. Dofinancovanie roku 2020 a očakávané požiadavky na rok 2021, v ktorom nás čaká zopár nášľapných mín. Prvou je výrazné zvýšenie mzdových ohodnotení, keďže od budúceho roka bude v platnosti nový systém výpočtu minimálnej mzdy, ktorá bude stanovená na 60 percent priemerného platu, čo bude mať pomerne výrazný dosah na náš rezort. Druhá vec je, že 31. dece...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:10