TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Nový šéf SIS chce bojovať proti korupcii vo vysokej politike. Tvrdí, že nie je blízky človek Matoviča

15.04.2020, 09:55
Autor:
chochoTASRTASR
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského do funkcie.

Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Vladimír Pčolinský. Na návrh vlády ho v stredu do funkcie vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. Na poste vystriedal Antona Šafárika, ktorý stál na čele tajnej služby od júla 2016.

Čaputová očakáva osobnú autonómiu

Hlava štátu označila SIS za dôležitý orgán. Musí podľa nej konať autonómne a striktne v duchu zákonných oprávnení, aby dokázala plniť svoje poslanie, nie aby bola štátom v štáte. Upozornila na politický či stranícky vplyv.

"Od vás, pán riaditeľ, budem očakávať predovšetkým osobnú autonómiu a samostatnosť, ktorou budete hájiť politickú nezávislosť informačnej služby, a to vo všetkých aspektoch, v ktorých SIS má a musí byť nezávislá," povedala.

Očakáva tiež posilnenie vonkajšej kontroly služby. Právomoci Osobitného kontrolného výboru Národnej rady na kontrolu činnosti SIS sú podľa nej len formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba striktne dodržuje zákon. Pripomenula, že SIS má tiež poskytovať informácie o možnej protiprávnej a protiústavnej činnosti kompetentným orgánom, nie o nich informovať len v záverečných správach a primerane by mala informovať aj verejnosť.

Priority nového šéfa SIS

Pčolinský za svoje priority na čele tajnej služby označil boj proti korupcii na najvyšších miestach politiky či boj proti extrémizmu. Tiež dôsledný výkon bezpečnostných previerok aj v oblasti justície, ak sa tak upravia zákony.

"Nie som blízky človek premiéra," povedal Pčolinský, ktorý je považovaný za kandidáta presadeného koaličnou stranou Sme rodina.

Brat nového šéfa SIS Peter Pčolinský a jeho manželka Adriana Pčolinská sú poslancami strany Borisa Kollára Sme rodina.

Slovenská republika mala doteraz osem riaditeľov SIS. Dvakrát jej šéfoval Vladimír Mitro. Po ňom nasledovali Ivan Lexa, Jozef Magala, Karol Mitrík, Ladislav Pittner, Rudolf Žiak, Ján Valko a posledný Anton Šafárik.

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:23