StoryEditor

Minárik chce viac sviatkov

10.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Poslanec parlamentu Pavol Minárik (KDH) na najbližšej parlamentnej schôdzi predloží novelu zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch a navrhne rozšíriť zoznam pamätných dní o osem nových pripomínaných výročí. V dôvodovej správe Minárik uvádza, že v systéme štátnych sviatkov a pamätných dní sa nachádza "tisícročná medzera" medzi sviatkom sv. Cyrila a Metoda a sviatkami, ktoré sa viažu k Ľudovítovi Štúrovi a obdobiu národného oslobodenia v druhej polovici 19. storočia, s jednou výnimkou -- spomienkou na Deň reformácie.
Navrhuje preto pripomínať si výročia a pamiatku Štefana I., prvého uhorského kráľa, učenca a polyhistora Mateja Bela, korunováciu Márie Terézie v Bratislave a Chatama Sofera, najvýznamnejšieho židovského rabína 19. storočia, ktorý tiež pôsobil v Bratislave. Okrem toho Minárik navrhuje pripomínať si založenie prvej univerzity na slovenskom území - Academie Istropolitana, Trnavskej univerzity, Prešovského kolégia a Banskej akadémie v Banskej Štiavnici, ktorá bola dokonca prvou školou svojho druhu na svete.
"Myslím si, že dozrel čas, aby Slovensko akceptovalo svoje dejiny celé a vyplnilo tisícročnú medzeru. Máme byť na čo hrdí a štyri historické osobnosti a štyri univerzitné inštitúcie to náležite reprezentujú. Ak máme byť na niečo hrdí, tak na vzdelanosť a kultúru," dodal Minárik.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:39