TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Zvolili šéfa Najvyššieho súdu. Chce riešiť majetky a očistiť justíciu

11.05.2020, 17:24
Autor:
TASRTASRredred
Šikuta chce očistu justície realizovať prostredníctvom majetkových priznaní, ale aj previerok.

Súdna rada dnes na svojom zasadnutí zvolila nového predsedu Najvyššieho súdu.

Stal sa ním Ján Šikuta. Vo verejnej voľbe získal 12 hlasov zo Súdnej rady. Na úspešné zvolenie potreboval 10.

Za jeho protikandidáta Ivana Rumanu nehlasoval nikto. Šikuta za prioritu vo funkcii považuje zlepšenie vnímania justície v očiach verejnosti.

Šikuta chce očistu justície realizovať prostredníctvom majetkových priznaní, ale aj previerok. Ako poukázal v prezentácii pred Súdnou radou SR, v justícii sú aj sudcovia, ktorí zarobia mesačne 50-tisíc eur a disponujú veľkými majetkami.

„Sme svedkami toho, že sú kolegovia, ktorí mesačne zarobia 50-tisíc eur a disponujú majetkami za pol milióna, za milión,“ uviedol vo svojej prezentácii Šikuta.

Majetkové priznania v súčasnom stave nepovažuje za efektívne. Šikuta by si očistu justície definoval ako proces, ktorý nie je na jeden deň a očakáva od neho aj zmenu legislatívy.

Predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková Šikutovi zagratulovala a uviedla, že ju presvedčil konkrétnejším obsahom pri prezentácii jeho vízii riadenia súdu.

Jeho protikandidátovi Ivanovi Rumanovi mala ublížiť podľa nej aj nejasnosť v odpovedi na otázku, či sa chce v prospech Šikutu vzdať, ako v minulosti uviedol. „Kandidát na post predsedu Najvyššieho súdu by mal byť v tomto smere rozhodnutý,“ dodala predsedníčka.

Profil Jána Šikutu

Ján Šikuta sa narodil 25. októbra 1960. Právo študoval v rokoch 1979 až 1983 na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Justičnú skúšku absolvoval v roku 1985.

Svoje vzdelanie si doplnil v rokoch 1989 až 1991 postgraduálnym štúdiom na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe so zameraním na občianske právo, ako aj doplnkovým štúdiom na Oxfordskej univerzite a na John Abbott College v Quebecu. Po obhajobe doktorandskej práce s názvom "Vymožiteľnosť súdnych rozhodnutí" získal v roku 2009 titul PhD.

V právnickom povolaní je činný už viac 35 rokov. V rokoch 1983 až 1985 bol justičným čakateľom na Krajskom súde v Bratislave. Následne sa stal od roku 1986 sudcom na Okresnom súde Bratislava-vidiek, kde vybavoval občianskoprávnu agendu. Odtiaľ prešiel v roku 1990 na Krajský súd v Bratislave.

JUDr. Ján Šikuta, PhD. zastupoval jedenásť rokov Slovenskú republiku na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, konkrétne v rokoch 2004 až 2015. Po návrate na Slovensko sa stal sudcom Najvyššieho súdu SR.

Od roku 2016 pôsobí vo funkcii predsedu senátu občianskoprávneho kolégia.

Ján Šikuta, ktorého teraz navrhla na post predsedu Najvyššieho súdu SR Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava III. sa v predchádzajúcich voľbách uchádzal o post predsedu NS SR neúspešne.

Dva razy sa neúspešne pokúšal tiež o post sudcu Ústavného súdu - v roku 2014 aj v roku 2019.
V zahraničí sa zúčastnil na viacerých študijných pobytoch a špecializovaných kurzoch so zameraním na ľudské práva, humanitárne právo, azylové právo, komunikáciu a vyjednávanie. Išlo napríklad o Londýn, Ženevu, Paríž, Brusel či Viedeň.

Ján Šikuta je autorom mnohých publikácií a odborných článkov v domácich i zahraničných časopisoch a zborníkoch, v ktorých sa zameriava predovšetkým na oblasť ľudských práv, humanitárne právo a azylové právo.

Rovnako má za sebou rozsiahlu pedagogickú a prednáškovú činnosť doma aj v zahraničí.

Počas kladenia otázok členmi súdnej rady mu sudkyňa Elena Berthotyová vytkla, že sa minulý rok neohradil voči podpredsedníčke NS SR Jarmile Urbancovej podpísaním výzvy na jej odchod.

Urbancová je obvinená z podplácania a bola v skupine sudcov, ktorých zadržala v marci NAKA počas akcie Búrka. "Nepodpísal som to preto, že ak sú takéto podozrenia, tak apelovať na morálku nemá podľa mňa význam," odpovedal Šikuta.

Vo svetle udalostí ostatných mesiacov si myslí, že sa sudcovia nevyhnú tentoraz ani previerkam. Opätovne však upozornil na problém s tým, kto bude kontrolovať subjekt, ktorý previerky vykonáva.

Nová členka súdnej rady Eva Mišíková sa pýtala Šikutu na Štefana Harabina a na to, ako by reagoval z pozície predsedu, keby sa Harabin pokúšal vrátiť na NS SR.

Šikuta si myslí, že zákon hovorí jednoznačne a že Harabin funkciu sudcu stratil. "Nevidím tam priestor na ďalšiu špekuláciu," uzavrel. To, že by mal vzťah s Harabinom, odmieta.

Sudca Juraj Kliment mu však pripomenul, že v časoch, keď bol sudcom na Európskom súde pre ľudské práva, ho vylúčili z rozhodovania o sťažnosti Harabina. Kliment tiež uviedol, že jeho manželku pred rokmi nominoval do funkcie notárky expremiér Vladimír Mečiar.

Za Jána Šikutu hlasovalo 12 členov Súdnej rady. Svojimi hlasmi ho podporili Ján Burik, Andrej Majerník, Miloš Kolek, Marcela Kosová, Lajos Mészáros, Martin Michalanský, Pavol Pilek, Katarína Pramuková, Lenka Praženková, Petra Príbelská, Erika Zajacová a Pavol Žilinčík. Proti boli Eva Mišíková, Juraj Kliment a Ján Mazák. Zdržali sa Elena Berthotyová a Alena Svetlovská.

01 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:06